Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Θεσσαλονίκη: 749 παιδιά ζουν στο δρόμο

Στοιχεία που σοκάρουν αναφορικά με το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη, έδωσαν στο φως της δημοσιότητας Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, αφού εντόπισαν 749 παιδιά να ζουν στο δρόμο.

Οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019 εντόπισαν 749 παιδιά να ζουν στο δρόμο όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχαν καταγραφεί 500 παιδιά.   
 Συγκεκριμένα, οι ομάδες του Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντόπισαν:

  • 612 ανήλικους πρόσφυγες σε κίνδυνο. Από αυτούς, οι 574 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν στο δρόμο.
  • 137 παιδιά Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κα την Ελλάδα.
  1. Τα παιδιά στο δρόμο -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το τμήμα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ- βρίσκονται εκτεθειμένα σε μορφές εμπορίας που αφορούν:
  2. Εργασιακή εκμετάλλευση (πολύωρη δουλειά σε βενζινάδικα, και χωράφια).
  3. Σεξουαλική εκμετάλλευση.
  4. ξαναγκασμένη παραβατικότητα (παράνομα τσιγάρα, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση ανθρώπων, απαγωγές στο πλαίσιο της διακίνησης ανθρώπων).
  5. Εξαναγκαστικό γάμο.

Η ΑΡΣΙΣ τονίζει ότι η συνθήκη αστεγίας ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω εκμετάλλευση αυτού του ήδη εξαιρετικά ευάλωτου πληθυσμού παιδιών.
 Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες σε συνθήκη αστεγίας αποτελούν στο σύνολό τους δυνητικά θύματα εκμετάλλευσης, επειδή διακινούνται από τρίτους και η στρατολόγησή τους καθίσταται εξαιρετικά πιο εύκολη σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σ' ένα προστατευτικό πλαίσιο.
 Τις περισσότερες φορές η διακίνηση και εκμετάλλευση βιώνεται από το παιδί, είτε πρόκειται για προσφυγόπουλο είτε για Ρομά ως μια κανονικότητα που του έχει επιβληθεί προκειμένου ή να επιβιώσει το ίδιο ή να συνδράμει στην επιβίωση της οικογένειάς του.

Πηγή: Voria.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.