Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Μπαρμπαρούσης: Δεν χαρίζω στον Χίτλερ την… σβάστικα!

«Ήρωας» ο πρωταίτιος της Χούντας Ντερτιλής, «ψεύτικη» η Δημοκρατία στην Ελλάδα, και «η πατρίδα πάνω από το Σύνταγμα» ήταν λίγα μόνο από τα πολλά που είπε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκλματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης.

Μεγάλο μέρος της απολογίας του Κώστα Μπαρμπαρούση αναλώθηκε μάλιστα στο αν η σβάστικα έχει… Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ερωτώμενος σχετικά με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής αλλά και την δική του ο κατηγορούμενος τόνισε:

Μπαρμπαρούσης: Η ΧΑ ήταν ένας πολιτικός χώρος που δεν είχαμε όλοι ακριβώς τις ίδιες απόψεις. Εμένα δεν με εκφράζει καμία ιδεολογία 100%. Δεν είμαι κομμουνιστής γιατί δεν με εκφράζει ο κομμουνισμός. Είναι εχθροί της Ελλάδας, έχουν κάνει παιδομαζώματα.  Δεν με εκφράζει καπιταλισμός, γιατί έχει κάνει κι αυτός εγκλήματα. Δεν με εκφράζει ούτε ο εθνικοσοσιαλισμός γιατί έχει κάνει εγκλήματα στην Ελλάδα. 

Πρόεδρος: Τον εθνικοσοσιαλισμό γιατί τον βάλατε;

Μπαρμπαρούσης: Γιατί ξέρω ότι σας ενδιαφέρει και έχετε ρωτήσει και για άλλους. Για να μην το ξεχάσω. 

{…}

Πρόεδρος: Σε εκδηλώσεις που βρεθήκατε, είδατε σύμβολα ναζιστικά;

Μπαρμπαρούσης: Σύμβολα ναζιστικά, αν μιλάμε για τον μαίανδρο, την σβάστικα; Χρησιμοποιήθηκε από τον ναζισμό, αλλά δεν είναι ναζιστικά. Από την Ιαπωνία ως το Περού θα δείτε σβάστικες. Στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες. Δεν θα το χαρίσω στον Χίτλερ. 

Όλοι οι ναζιστοφάγοι, να αφαιρέσουν και τις λαμπαδηδρομίες από τους Ολυμπιακούς που πρωτομπήκαν στο Βερολίνο το 1936. Αυτά τα ναζιστικά δεν ενοχλούν, η σβάστικα ενοχλεί.  Ο τρόπος του χαιρετισμού, αν χαιρετίσω έτσι ή έτσι (σ.σ. κάνει κίνηση) πάει να πει ότι είμαι από τη Μύκονο. Ο χαιρετισμός είναι σωστός, είναι ο μόνος που μπορείς να χαιρετήσεις κάποιον που είναι απέναντί σου!

Πρόεδρος: Συγγνώμη, ο μόνος χαιρετισμός που μπορείς να χαιρετήσεις κάποιον απέναντί σου; 

Μπαρμπαρούσης: Ε, αν είναι να ποινικοποιήσουμε κάθε τι που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ, να ποινικοποιήσουμε και την τουαλέτα. Εγώ δεν χαρίζω τίποτα ούτε στον Χίτλερ, ούτε στον Τσόρτσιλ, ούτε στον Στάλιν 
Πρόεδρος: Δηλαδή ο Χίτλερ εμπνεύστηκε από εμάς. 

Μπαρμπαρούσης: Ε, ναι ίσως. Το έχουν δαιμονοποιήσει γιατί το χρησιμοποίησε ο Χίτλερ. Οι δάδες όμως δεν τους ενοχλούν. 

Πρόεδρος: Μόνο και μόνο που τον έχει υιοθετήσει, δεν σας έκανε να σκεφτείτε να μην το χρησιμοποιήσετε;

Μπαρμπαρούσης: Όχι, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

«Η μετανάστευση είναι εισβολή που πρέπει να αντιμετωπιστεί»

Για «εισβολή» που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια έκανε λόγο ο κατηγορούμενος που επέλεξε μια αρκετά σκληρότερη ρητορική από αυτήν που χρησιμοποίησαν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του

«Αν με ρωτάτε για τη λαθρομετανάστευση, είναι μια εισβολή στην πατρίδα μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα και οι αρχές πρέπει να το εκλάβουν. Έχω παντρευτεί δυο φορές και τις δυο αλλοδαπή. Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για ρατσιστή». 

Πρόεδρος: Για τους Ρομά;

Μπαρμπαρούσης: Οι Ρομά είναι γνωστοί εδώ στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές έχουν μια κουλτούρα παραβατική, θα πρέπει να κοιτάξουν να είναι πιο σωστοί απέναντι στους συνανθρώπους τους. 

Πρόεδρος: Στο Αιτωλικό;

Μπαρμπαρούσης: Οι Ρομά έκαναν επεισόδια σε βάρος των κατοίκων. Δεν μπορούσε να βγει ο κόσμος από το σπίτι του. Έκαναν άσχημα πράγματα. Μαζεύτηκαν κάποιοι κάτοικοι και διαμαρτυρήθηκαν στον αρχηγό των Ρομά. Έβγαλαν καραμπίνες και άρχισαν να πυροβολούν. Ήρθε η Αστυνομία και τους είπα περιμένω να κάνετε ό,τι θα κάνατε με κάθε Έλληνα. 

Η αποπομπή του από την Χρυσή Αυγή

Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης μετά το παραλήρημά του στη Βουλή, κατά το οποίο κάλεσε τον στρατό να συλλάβει τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποπέμφθηκε από την Χρυσή Αυγή (αν και οι βουλευτές εκείνη την ώρα ζητωκραύγαζαν για την παρέμβαση του συναδέλφου τους) ώστε η οργάνωση να γλιτώσει να απολογηθεί ΚΑΙ γι αυτό.  

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Όταν έγινε το περιστατικό μέσα στη Βουλή, όταν κατηγορήθηκα ότι κάλεσα σε πραξικόπημα. Διαγράφηκα, αλλά αφού δεν μπήκα φυλακή –εκκρεμεί ακόμα – ο κ. Μιχαλολιάκος με ξανακάλεσε να επιστρέψω. Μεσολάβησε 1,5 χρόνος».

Ο κατηγορούμενος πάντως σε αρκετές περιπτώσεις εξέφρασε την όχι ιδιαίτερη συμπάθειά του για τη Δημοκρατία. Όπως προαναφέρθηκε, αποθέωσε τον εκ των πρωταιτίων της Χούντας Ντερτιλή, χαρακτήρισε ψεύτικη την Δημοκρατία στην Ελλάδα και σημείωσε πως η «πατρίδα είναι πάνω από το Σύνταγμα».

Για την βουλευτική του ιδιότητα: «Η Δημοκρατία είναι ψεύτικη. Απέναντι στην ΧΑ φάνηκε ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία. Μας έκοψαν την κρατική χρηματοδότηση. Έχουμε Δημοκρατία α λα καρτ».

Για την κηδεία του Ντερτιλή (σ.σ. έχει καταδικαστεί για πυροβολισμούς): Για εμένα ο στρατηγός ήταν ένας ήρωας. Πολέμησε στην Κορέα, στην Κύπρο στο «συμμοριτοπόλεμο». Τα γαλόνια του τα είχε πάρει με την αξία του, όχι όπως τα παίρνουν σήμερα. Αφού η πολιτεία δεν είχε σκοπό να τον τιμήσουν, πυροβολησα εγώ με άσφαιρα, κανονικά το κάνει ο στρατός.

Για το Σύνταγμα: Το σέβομαι, αρκεί να βλέπω ότι δεν κινδυνεύει η πατρίδα. Δεν θα βάλω το Σύνταγμα και το πολίτευμα πάνω από την πατρίδα, σε καμία περίπτωση. Είναι γελοίο να με κατηγορούν ότι από βήματος βουλής μπορούσα να κάνω πραξικόπημα. 

Στη Βουλή αυτό που ήθελα να δείξω – επειδή πολύ πίστευαν ότι ο στρατός θα μας σώσει – ήταν ότι δεν υπάρχει στρατός. Και δικαιώθηκα αφού ο Τσίπρας μετά τον Καμμένο, έβαλε υπουργό τον αρχηγό του στρατού.

* Η δίκη συνεχίζεται αύριο 22/10 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, με τις απολογίες του Στάθη Μπούκουρα και του θεωρούμενου υπαρχηγού της οργάνωσης, Χρήστου Παππά. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.