Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Μπούκουρας: «Έκαψε» τους ισχυρισμούς του «κολλητού» του Παναγιώταρου

Τους ισχυρισμούς του κατά δήλωσή του «κολλητού» του, Ηλία Παναγιώταρου, «έκαψε» με την απολογία του ο πρώην βουλευτής Κορίνθου της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας που απολογήθηκε μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος που πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από… δράσεις της Χρυσής Αυγής όπως στα επεισόδια έξω από το Στρατόπεδο Κορίνθου, ερωτώμενος σχετικά με την αντίδραση της οργάνωσης μετά τη δολοφονία Φύσσα, σημείωσε:

«Βεβαίως την επόμενη, την μεθεπόμενη, υπήρχε μια ένταση, ήταν εν εξάλλω, δεν ήξεραν που πατούσαν και που βρισκόνταν. Ακούγονταν άλλες φήμες ότι ήταν προβοκάτσια και για ποδοσφαιρικό ζήτημα. Μέχρι να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο, εγώ και ο Βαλάντης, ψαχνόμασταν. Δεν μας έδιναν αναφορά».

Πρόεδρος: Προέκυψε το στοιχείο;
Μπούκουρας: Όταν έφτασε στα χέρια μου το πόρισμα. Εκεί υπήρχαν φερόμενα μέλη και στελέχη της ΧΑ, τον Φεβρουάριο του 2014. Σαν κατηγορούμενος πήρα τον φάκελο και αποστασιοποιήθηκα. 
Πρόεδρος: Λέτε ότι περίμενα στοιχείο. Δεν στραφήκατε στον Παναγιώταρο; Μα μας είπε ότι επαύθησαν και έκλεισαν οι τοπικές. Άρα ο Παναγιώταρος ήξερε. 
Μπούκουρας: Δεν γνωρίζω τι είπε χθες ο Παναγιώταρος. Σας λέω αυτά που μου είπε τότε. Προβοκάτσια και ποδοσφαιρικό.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος μόλις χθες είχε μιλήσει για άμεσες διαγραφές και κλείσιμο της τοπικής της Νίκαιας, απευθείας από τον Νίκο Μιχαλολιάκο την επομένη κιόλας της δολοφονίας. Την ίδια ώρα βέβαια όλοι οι υπόλοιποι απολογούμενοι αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια ενέργεια εκ μέρους της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που σύμφωνα με τους ίδιους απέδιδε τη δολοφονία πρώτα σε «ποδοσφαιρικές αντιδικίες» και έπειτα σε «προβοκάτσια». 

Ο κατηγορούμενος είναι και ο μοναδικός μέχρι σήμερα που δεν μίλησε για πολιτική δίωξη. Αντίθετα ανέφερε απέδωσε μονάχα την προφυλάκισή του σε τέτοια. Ο ίδιος ο Στάθης Μπούκουρας, αν και αρχικά ανέφερε ως αιτία της αποστασιοποίησής του από την Χρυσή Αυγή τα όσα περιλαμβάνονταν στη δικογραφία, στη συνέχεια αναφέρει:

«Τον Ιούλιο του ‘13 είχα ζητήσει ακρόαση από Μιχαλολιάκο. Για να του καταθέσω την παραίτησή μου. Μου είχαν κάψει το μαγαζί και τα αυτοκίνητα. Έκρινα ότι ήθελα να αποχωρήσω και να συνεχίσω τη ζωή μου. Λεκτικά τα ανέφερα. Δεχόμουν τρομερή πίεση από τη σύζυγο. Ο αρχηγός με συμβούλεψε, να μην αποχωρήσω γιατί είναι απαραίτητη η παρουσία μου στο κοινοβούλιο. «Τώρα που θα μπούμε στα θερινά πηγαίνετε διακοπές κα τα λέμε μετά». 

Θα ήταν ανήθικο να παραιτούμουν νωρίτερα, αφού πήγαινα να απολογηθώ μαζί με άλλους δυο συγκατηγορούμενους. Έκρινα ότι πρέπει να πάω μέχρι τέλους».

Ο Στάθης Μπούκουρας, αναφέρθηκε αρκετές φορές, όπως και προηγούμενοι συγκατηγορούμενοί του (Κουκούτσης, Αλεξόπουλος) στην στράτευσή τους σε άλλα κόμματα, πριν την ένταξη στην Χρυσή Αυγή. 

Μιλώντας για τις συζητήσεις του με τον Ηλία Παναγιώταρο, αναφέρει: «Η ρητορική του – μην ξεχνάτε έχουμε μνημόνιο – ήταν σχετικά με το αντιμνημόνιο και στο λαθρομεταναστευτικό και σ’ αυτό και σήμερα συμφωνώ. Με το «Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» βρήκα έναν χώρο που να με εκφράζει γιατί ο Κώστας Σημίτης από το 1996 είχε αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και με είχε αφήσει χωρίς πολιτική στέγη.  Η θέση του Ανδρέα για το Μακεδονικό δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ όσα λένε σήμερα όλα τα πατριωτικά κόμματα και η ΧΑ».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή «παρέα» και τόνισε: «Στη ΧΑ έζησα την δεύτερη μου εφηβεία. Επειδή από πολύ μικρός στερήθηκα πράγματα και καταστάσεις και λόγω της αγάπης που έχω να δίνω πράγματα, στη ΧΑ είδα την ευκαιρία να το… γλεντήσω. Τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες! Την προεκλογική περίοδο την έζησα και ήταν το πιο ωραίο που έζησα τα τελευταία χρόνια. 

Πρόεδρος: Τι ήταν ωραίο;
Μπούκουρας: Η παρέα που είχε δημιουργηθεί, ότι ακούγαμε τον κόσμο. 
Πρόεδρος: Άλλαξε αυτό;
Μπούκουρας: Έγινε λιγότερο απ’ όταν εκλεγήκαμε, δεν είχα τον χρόνο. Για να υπάρχει το κίνητρο για να πάω για ένα κρασί. 
Πρόεδρος: Ενημερωθήκατε εσείς για έκνομες ενέργειες από ΧΑ;
Μπούκουρας: Όχι κ. πρόεδρε.

Ο πρώην βουλευτής Κορίνθου, αρνήθηκε ότι ήταν μέλος του κόμματος, αλλά τόνισε πως είχε κάρτα υποστηρικτή, έχοντας πληρώσει και το αντίτιμο των 20 ευρώ. «Ιδιότητα μέλους δεν πήρα ποτέ. Δεν ήμουν ΚΕ, ούτε ΠΣ, δεν υπήρξα Περιφερειάρχης ή Πυρηνάρχης».

Ο Στάθης Μπούκουρας, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, υπερασπίστηκε την χρήση του ναζιστικού χαιρετισμού, σημείωσε: «Σαν αρχαιοελληνικός χαιρετισμός, είναι δικαίωμα του καθενός». 

Πρόεδρος: Σε τι διαφέρει από τον ναζιστικό;
Μπούκουρας: Είναι το ίδιο, αλλά το γεγονός ότι η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποίησε έναν χαιρετισμό… Γιατί να χαρίσουμε τα ελληνικά σύμβολα; Αν είναι πρώτα ελληνικός…
Πρόεδρος: Υποθέσεις κάνετε;
Μπούκουρας: Σαφώς και κάνω. 
Πρόεδρος: Είδατε να χαιρετάνε έτσι;
Μπούκουρας: Όχι, δεν ειδα μπροστά μου. Μέσα από τη δικογραφία ό,τι έχω δει. 
Πρόεδρος: Ούτε φωτογραφίες εικόνες, τίποτα. 
Μπούκουρας: Ποτέ.

Ερωτώμενος σχετικά με αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια ομιλίας στην οποία λέει πως «αν χρειαστεί το βγάζουμε το βουλευτικό κοστούμι» και «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» δικαιολογήθηκε λέγοντας:

«Όταν εκλεγόμαστε βουλευτές, η ελληνική Βουλή μας βάζει να υπογράφουμε σε περίπτωση γενικής επιστρατεύσεως, δεν θα πάμε στο μέτωπο. Είμαι ο μοναδικός να πάω στο μέτωπο, αν με καλέσει η πατρίδα να υπερασπιστώ την εδαφική ακεραιότητα θα πάω να την υπερασπιστώ». 

Ακόμα για την άποψή του για τους αλλοδαπούς, ανέφερε: «Είναι απορίας άξιο που δεν έχει καταγραφεί. Δεν φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ. Φταίνε αυτοί που το επιτρέπουν. Δεν έχω καταφερθεί κατά ανθρώπου διαφορετικής φυλής, διαφορετικού χρώματος. Νομιμότατα τους είχα με ένσημα. Είχα 28 άτομα προσωπικό».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.