Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νύχτα επεισοδίων στα Βρασνά: Κάτοικοι και ξενοδόχοι έδιωξαν πούλμαν με πρόσφυγες (vid)

Κάτοικοι και ξενοδόχοι εμπόδισαν 400 πρόσφυγες από τη Σάμο να εγκατασταθούν στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη Σάμο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και από εκεί με οκτώ λεωφορεία στα Βρασνά.

Κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή επιχείρησαν να σταματήσουν τα λεωφορεία.

Όταν τα οκτώ λεωφορεία έφτασαν στα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κλειστά.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους να μη μεταφερθούν στα Βρασνά άλλα άτομα γιατί οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι. Δεν μας άκουσαν. Από νωρίς υπήρχε ένταση και τελικά τα λεωφορεία όταν έφτασαν, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα λεωφορεία αναχώρησαν από την περιοχή ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν τελικά σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια.

Στα Βρασνά διαμένουν 250 πρόσφυγες.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

Βίντεο: thestival.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.