Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κρήτη: Στο εδώλιο νηπιαγωγοί επειδή μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα

Γονείς μήνυσαν νηπιαγωγούς στα Χανιά επειδή προκάλεσαν «ψυχολογικά τραύματα» στο παιδί τους, μιλώντας για τα γεννητικά όργανα!

Όλα ξεκίνησαν όταν οι νηπιαγωγοί, στα πλαίσια του προγράμματος «Παίζω με τον Φρίξο (έναν σκαντζόχοιρο) και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», που έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πριν μερικές μέρες βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, μίλησαν στα παιδιά του 19ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

Οι νηπιαγωγοί μίλησαν στα παιδιά για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τη σεξουαλικότητα, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή, τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ χρησιμοποίησαν τις λέξεις «πέος» και «αιδοίο», προκαλώντας την αντίδραση των γονιών που αποφάσισαν να κάνουν μηνύσεις, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

«Δώσαμε εξηγήσεις στην προανακριτική διαδικασία, τονίσαμε πως το πρόγραμμα ήταν εγκεκριμένο από τις αρχές της εκπαίδευσης και θεωρήσαμε πως η υπόθεση θα οδηγείτο στο αρχείο», λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών η δικηγόρος των εκπαιδευτικών, Ράνια Μπουρδάκη. «Ήταν μεγάλη η έκπληξή μας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο», ανέφερε.

Η εκπαιδευτικός και μία εκ των δημιουργών του προγράμματος, η Μαργαρίτα Γερούκη, δήλωσε σχετικά: «Κληθήκαμε περίπου 15 άνθρωποι από τον εισαγγελέα Χανίων, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, και του εξηγήσαμε τη φιλοσοφία του προγράμματος, τα θετικά του αποτελέσματα και κυρίως την πιστοποίησή του από τους φορείς της πολιτείας. Ωστόσο εκείνος, με μόνη τη μαρτυρία των γονέων για… ψυχικά τραύματα και χωρίς άλλο στοιχείο, χωρίς καν σχετική γνωμάτευση, παρέπεμψε σε δίκη τις συναδέλφους».

Όπως αναφέρει η κυρία Γερούκη, τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί για την ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία: «Έχω ακούσει πολλά καλά λόγια και προθέσεις, αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα βήμα προς τα μπρος, μέχρι το 2018 υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς σε πάνω από 200 σχολεία στην Κρήτη και πολύ περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.Δυστυχώς, η δίωξη των νηπιαγωγών δημιουργεί φόβο στους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να το επαναλάβουν. Κι όμως, θα είχαμε πολύ λιγότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αν τα παιδιά ήξεραν τι επιτρέπεται και τι όχι στο άγγιγμα και πώς να προφυλαχθούν».

Η δίκη των εκπαιδευτικών ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 22 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε για τις 16 Ιουνίου 2020 λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα.

Για να δείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω το σώμα του και τις διαπροσωπικές σχέσεις» πατήστε ΕΔΩ

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.