Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Στη Βουλή οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα - Τι προβλέπεται για μολότοφ, ισοβίτες και… φακελάκια

Αλλαγές έρχονται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που, μεταξύ άλλων, μετατρέπουν σε κακούργημα την κατοχή μολότοφ, προβλέπουν αύξηση των ορίων αποφυλάκισης των πολυισοβιτών και αυστηρότερες ποινές για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η ψήφισή του από το Κοινοβούλιο.

Η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών, όπως για παράδειγμα οι μολότοφ, μετατρέπεται σε κακούργημα εάν αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε πορείες ή σε δημόσιους χώρους και προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη.

Αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο για απειλές μέσω διαδικτύου, όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για όσους εισβάλλουν σε δημόσια κτήρια.

Επίσης, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αυξάνεται το όριο για τις αποφυλακίσεις πολυισοβιτών υπό όρους και από τα 17 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα αυξάνεται στα 22.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι και η μετατροπή σε κακούργημα της δωροδοκίας / δωροληψίας δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μετατρέπεται σε κακούργημα η περίπτωση που έχουμε διάρρηξη ή κλοπή που έχει διαπραχθεί από δύο ή περισσότερα άτομα.

Τέλος αυστηροποιείται και το πλαίσιο για τους οδηγούς οι οποίοι οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και προκαλούν πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα. Η ποινή μπορεί να φτάσει έως και ισόβια κάθειρξη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.