Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η Θεσσαλονίκη «ξαναχτίζεται» - Έτσι θα γίνει (pics)

«Νέος αέρας» αναμένεται να φυσήξει στη Θεσσαλονίκη όπου η τουριστική ανάπτυξη φέρνει νέα άργα, αναπλάσεις και επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Lifo, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της πόλης, θα αυξήσουν την ανταγωνιστική της θέση στη διεθνή επενδυτική αγορά, και θα τη μετατρέψουν σε έναν δυναμικό πόλο, σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο, καθώς και σε τουριστικό προορισμό. 

Τα έργα αυτά αφορούν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, σε οκτώ εμβληματικά κτήρια ή σημεία της Θεσσαλονίκης: 

  • Την Πλατεία Διοικητηρίου
  • Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο 
  • Το Αεροδρόμιο «Μακεδονία»
  • Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
  • Το Λιμάνι της πόλης
  • Τη Στοά Μοδιάνο
  • Το Ξενοδοχείο Βιέννη και την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος και
  • Την πλατεία Αριστοτέλους

Πλατεία Διοικητηρίου 

Στις βασικές προτεραιότητες του νέου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα συγκαταλέγεται η ανάπλαση μίας από τις πιο ιστορικές πλατείες της Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση της ομάδας που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό της μελέτης χρησιμοποιεί ως κεντρικό συνθετικό στοιχείο ένα διακοσμητικό-κατασκευαστικό πλέγμα, αναφορά σε βυζαντινό διακοσμητικό μοτίβο. Το πλέγμα ενσωματώνει τις διαμορφώσεις και το πράσινο της πλατείας, και αναρτάται διάτρητο προς την οδό Ολύμπου, ενοποιώντας μορφολογικά και λειτουργικά τις επάλληλες χρήσεις. Στη ζώνη αυτή διαμορφώνεται ένας πολυεπίπεδος δημόσιος ημιυπαίθριος χώρος, μία στοά, που σηματοδοτεί την είσοδο στην ανασκαφή. 

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

Το υπερσύγχρονο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και κατ' επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενα παιδιά. Το νοσοκομείο θα αποτελείται αποκλειστικά από μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας και θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα νοσηλευόμενα παιδιά και οι συγγενείς τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση στο ελληνικό Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2024.   

Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών από τη Fraport Greece, θα συμπληρωθεί μέχρι το 2021 η παράδοση των νέων αεροδρομίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας εποχής των αεροδρομίων αποτελεί η ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης, δίνοντας έμφαση στον προσεγμένο και σε κάποιες περιπτώσεις νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, προβλέπεται η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού, επέκτασή του κατά 30.988 τ.μ. και κατασκευή νέας πρόσβασης.   

Επίσης, ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, νέος πυροσβεστικός σταθμός, επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών, 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44), 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7), 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24) καθώς και διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 6 σε 12). 

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 αναμένεται να διεξαχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο εκθεσιακό κέντρο και για το μεγαλύτερο ελεύθερο οικόπεδο στον οικιστικό πυρήνα της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ 2020-2021 θα διαμορφωθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου που εκτιμάται κοντά στα 120 εκατ. ευρώ και το 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής ώστε το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, αφού στόχος είναι να είναι έτοιμο στην επέτειο των 100 ετών της ΔΕΘ και να εορταστεί αυτή στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο.   

Μέχρι στιγμής, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο προβλέπει ότι οι εκθεσιακοί χώροι θα αναπτυχθούν σε τρία μεγάλα μπλοκ εμβαδού 41 στρεμμάτων, που θα περιβάλλουν περιμετρικά το Παλέ ντε Σπορ. Επίσης, θα ανεγερθεί ένα ξενοδοχείο και ένα νέο συνεδριακό κέντρο με υπόγειο πάρκινγκ (στη θέση που βρίσκεται το «Ι. Βελλίδης») καθώς και ένα business center εκεί όπου βρίσκονται σήμερα τα κτίρια διοίκησης. Τα καταστήματα που βρίσκονται σήμερα επί της Αγγελάκη θα απομακρυνθούν και θα ανοίξει ο χώρος μέχρι τη ΧΑΝΘ, για να δημιουργηθεί εκεί το πάρκο.   

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία χώρων για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων, χώροι υπαίθριων εκδηλώσεων και χώροι με χαμηλή φύτευση και δεντροφύτευση. Ταυτόχρονα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο πύργος του ΟΤΕ και η πύλη της ΧΑΝΘ θα διατηρηθούν, ενώ πιθανότατα θα επιτραπεί η κατασκευή έως δύο κτιρίων αναψυχής με μέγιστη δόμηση 250 τ.μ. έκαστο. 

Λιμάνι Θεσσαλονίκης 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έργο συνολικού ύψους 180 εκατομμύριων ευρώ.

Πρόκειται για μια κατασκευή που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε. και περιλαμβάνει: νέο πρόσθετο κρηπίδωμα μήκους 460 μέτρων με ωφέλιμο βάθος -17,6 μ. και πρόσθετη χερσαία ζώνη, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, κατά μήκος του παραπάνω νέου κρηπιδώματος. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η Θεσσαλονίκη θα είναι σε θέση να προσελκύσει κύριες γραμμές, γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του λιμανιού.   

Στοά Μοδιάνο 

Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο αναμένεται να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων. Όπως σημειώνεται στην αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία έχει ανατεθεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο Sparch των Ρένας Σακελλαρίδου και Μόρφως Παπανικολάου, στο ισόγειο της εμβληματικής στοάς θα λειτουργήσουν πάνω από 140 καταστήματα, τα οποία και θα είναι τοποθετημένα ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν.   

Παράλληλα, κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, σε ένα ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ξύλινου δαπέδου μεταξύ του ισογείου και της οροφής, που θα λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγικών δράσεων, καθώς και η ανάπτυξη συστήματος ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων. 

Ξενοδοχείο «Βιέννη»— Μουσείο Ολοκαυτώματος 

Ξενοδοχείο πολυτελείας αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης. Όμιλος Ισραηλινών επιχειρηματιών αγόρασε το ιστορικό ακίνητο επί της Εγνατίας Οδού 2-4, που -κατά τη διάρκεια της Κατοχής- είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και εκεί είχε ληφθεί το πρώτο μαζικό μέτρο εναντίον της εβραϊκής κοινότητας.   

Επίσης, ισραηλινό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το κτίριο του παλαιού δημαρχείου (γνωστό ως «Καραβάν Σαράι») στη Βενιζέλου, καθώς και για το νεοκλασικό κτίριο της πρώην Ιονικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας. Για πολλά χρόνια το εβραϊκό στοιχείο ανθούσε στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, ενώ υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της οικονομικής ευρωστίας. Το ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται να αναζωπυρωθεί και λόγω της επερχόμενης δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αφού η ανέγερσή του υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει περισσότερους από 500.000 Εβραίους απ' όλο τον κόσμο.   

Το κόστος του εξαώροφου κυκλικού κτιρίου από μέταλλο και γυαλί, σε μια έκταση που θα αγγίζει τα 7.000 τ.μ., θα πλησιάσει τα 30 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας να προσφέρει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα δώσει και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Πλατεία Αριστοτέλους - Παλιά Παραλία 

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι μέσα στο 2020 να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους, της κεντρικότερης πλατείας της πόλης, μειώνοντας την τσιμεντοποίηση που τη χαρακτηρίζει σήμερα, καθώς και για την επέκταση της παλιάς παραλίας. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ανάπλαση της παλιάς παραλίας, δηλαδή από τον Λευκό Πύργο ως το λιμάνι, προβλέπεται μέχρι στιγμής η δημιουργία ενός ντεκ με ξύλινες κατασκευές χωρίς επιχωματώσεις και χωρίς καμία παρενέργεια για το περιβάλλον, που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του σημείου. 

Πηγή: Εφημερίδα Lifo

Η Θεσσαλονίκη «ξαναχτίζεται» - Έτσι θα γίνει (pics)
Η Θεσσαλονίκη «ξαναχτίζεται» - Έτσι θα γίνει (pics)
Η Θεσσαλονίκη «ξαναχτίζεται» - Έτσι θα γίνει (pics)
Η Θεσσαλονίκη «ξαναχτίζεται» - Έτσι θα γίνει (pics)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.