Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

BBC: Στο χείλος της καταστροφής οι προσφυγικοί καταυλισμοί σε Λέσβο και Σάμο

«Στο χείλος της καταστροφής» βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί στη Λέσβο και τη Σάμο, σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία στοιβάζονται 36.000 αιτούντες άσυλο.

Λίγες ώρες αργότερα, το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο που επιταχύνει τη διαδικασία των απελάσεων, σημειώνει δημοσίευμα του BBC.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που φεύγουν από την εμπόλεμη Συρία, πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015. Τους τελευταίους μήνες οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί και όλοι οι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά είναι υπεράριθμοι.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσκεψη της Μιγιάτοβιτς στη Λέσβο και τη Σάμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ενώ τα Κέντρα Υποδοχής του νησιού δύνανται να φιλοξενήσουν 2.840 πρόσφυγες, αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 16.924 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στη Μόρια.

«Η κατάσταση των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, στα νησιά του Αιγαίου έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες. Πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι» γράφει στην αναφορά της η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μιγιάτοβιτς περιγράφει τα στρατόπεδα ως «υπερβολικά υπερπλήρη» και σημειώνει ότι οι άνθρωποι «περιμένουν στην ουρά πολλές ώρες για να πάρουν φαγητό και να πάνε στο μπάνιο».

Ο καταυλισμός στη Σάμο ήταν τόσο γεμάτος, που οι οικογένειες αναγκάζονταν να «ξύνουν τα βράχια για να δημιουργήσουν χώρο σε απόκρημνες πλαγιές». «Δεν πρόκειται για υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Αυτό είναι αγώνας για επιβίωση» γράφει στην αναφορά της η Μιαγιάτοβιτς, σύμφωνα με το BBC.

Πηγή: BBC

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.