ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/02/2020 09:56

«Περιμέναμε τις αντιδράσεις»: Τι λέει στο Reader.gr ο σχεδιαστής του σήματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Για το πώς κατέληξαν στην επιλογή του σήματος για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τη διαδικασία σχεδιασμού του αλλά και τις -αναμενόμενες αντιδράσεις μιλά στο Reader.gr ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

«Περιμέναμε τις αντιδράσεις»: Τι λέει στο Reader.gr ο σχεδιαστής του σήματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
«Περιμέναμε τις αντιδράσεις»: Τι λέει στο Reader.gr ο σχεδιαστής του σήματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
Ανάγνωση:

Ο συνιδρυτής της Beetroot, της εταιρείας που επελέγη για τον σχεδιασμό του επετειακού σήματος, «φυσικά και έχει δει», όπως χαρακτηριστικά λέει, τις αντιδράσεις στα social media, που κυρίως αφορούσαν στην απουσία του σταυρού και της ελληνικής σημαίας.

«Επ’ ουδενί δεν θα έπρεπε να παρερμηνεύεται (το σήμα) ως εθνικό σύμβολο αλλά σχεδιάστηκε για να συνυπάρχει με την σημαία. Όταν το αναλάβαμε γνωρίζαμε πολύ καλά την ευθύνη που φέρει, την σοβαρότητα του εγχειρήματος και την έκταση που θα έχει. Η πληθώρα κριτικών απόψεων ήταν αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη. Ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος εξάλλου είναι σημαντικό χαρακτηριστικό μιας ελεύθερης δημοκρατίας. Οι ήρωες του 1821 θυσιάστηκαν για να μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα αυτήν την ελευθερία» εξηγεί.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέφερε στο Reader.gr ότι η ανάθεση στην Beetroot έγινε από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος και ο σχεδιασμός του λογοτύπου αποτέλεσε χορηγία της ΕΔΕΕ προς την επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η ΕΔΕΕ επέλεξε την ομάδα μας ως το μέλος με τις περισσότερες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Όσον αφορά στη διαδικασία σχεδιασμού του σήματος ο κ. Χαραλαμπόπουλος απαντά ότι έκαναν αρκετές «δοκιμές» για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο. «Γενικά, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσουμε την οπτική επικοινωνία ενός έργου, διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές του και τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί ένα έργο. Συχνά ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που μας επιτρέπουν να μάθουμε το στόχο μας καλύτερα και να αποφύγουμε τις προφανείς λύσεις. Μελετάμε ενδελεχώς την ιστορία του έργου, τον τρόπο αλλά και τον τόπο και τις συνθήκες παραγωγής του, τα φυσικά ή ποιοτικά του χαρακτηριστικά και φυσικά την προϋπάρχουσα επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να απομονώσουμε τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό και να στηρίξουμε τη δημιουργία μας σε αυτά. Στο δημιουργικό τραπέζι της Beetroot έπεσαν πολλές ιδέες. Μία όμως τελικά επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, η οποία και την έκανε αποδεκτή» δηλώνει.

Σε ερώτηση για το πώς εμπνεύστηκαν το σήμα, ο κ. Χαραλαμπόπουλος αναφέρεται στη συνάντηση με την αρμόδια Επιτροπή και το μήνυμα που όλοι ήθελαν να περάσουν: «Από τις πρώτες κιόλας συνομιλίες και συναντήσεις είχε γίνει σαφές ότι το λογότυπο για την επέτειο των 200 χρόνων δεν αποτελεί μόνο αίτια εορτασμού του παρελθόντος, αλλά αφορμή για κάτι βαθύτερο. Μία νέα αφετηρία. H στιγμή που κοιτάμε πίσω, από το ξεκίνημα της ελεύθερης Ελλάδας ως σήμερα, για να προχωρήσουμε μπροστά. Με βάση το παρελθόν, η βαρύτητα βρίσκεται προς το μέλλον».

Για τα στοιχεία που συμπυκνώνει το λογότυπο εξηγεί: «Έπειτα από την μελέτη μας καταλήξαμε στην γνωστή πλέον κυματιστή φόρμα του αριθμού 2, που μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό· την πολυκύμαντη διαδρομή του ελληνισμού. Μία διαδρομή γεμάτη φως, χαρές, επιτεύγματα, θριάμβους, αλλά και σκοτεινές περιόδους, ατυχίες και πισωγυρίσματα, που εκτείνεται σε μια μακρά περίοδο πολλών αιώνων από το παρελθόν ως σήμερα.

Τα κομβικά σημεία που τέμνουν τη διαδρομή του ελληνισμού γίνονται ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό. Με έντονη γραφή του αριθμού 1 το σήμα αποτυπώνει επιβλητικά την κάθε στιγμή επανεκκίνησης και απελευθέρωσης, προτείνοντας η επέτειος αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα τέτοια αφετηρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ