ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/02/2020 14:15

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον κοροναϊό: Τα νοσοκομεία αναφοράς, τα μέτρα προφύλαξης

Επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού . Διαβάστε τους τρόπους προφύλαξης και τα συμπτώματα καθώς και τα νοσοκομεία αναφοράς στην ελληνική επικράτεια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον κοροναϊό: Τα νοσοκομεία αναφοράς, τα μέτρα προφύλαξης
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον κοροναϊό: Τα νοσοκομεία αναφοράς, τα μέτρα προφύλαξης
Ανάγνωση:

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πόσο μάλλον με μόλις ένα κρούσμα σε όλη την επικράτεια. Η ψυχραιμία σε συνδυασμό με τους κανόνες υγιεινής και την υπευθυνότητα του κάθε ένα ξεχωριστά για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επικοινωνίας με γιατρό ή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Ο κίνδυνος του πανικού είναι μεγαλύτερος από τον κοροναϊό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London , Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως «δεν θεωρώ πως είναι κάτι βαρύτερο από την εποχική γρίπη».

Νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Συμπτώματα και μετάδοση, προστατευτικές μάσκες και χρόνος επώασης

Ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή.

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η πηγή προέλευσης του κοροναϊού στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει πως μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει κανένα στοιχεία πως τα ζώα συντροφιάς και τα κατοικίδια, όπως σκύλοι και γάτες, μεταδίδουν τον COVID-19.

Αναφορικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών, φαινόμενο που τελευταία είναι σε... έξαρση λόγω πανικού, ο καθηγητής Μόσιαλος αναφέρει πως: «οι μάσκες μπορεί να κάνουν και κακό, δεν χρειάζεται να τις φοράμε όλοι, μόνο όσοι έχουν κρυολόγημα ή οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Δεν θα μας προστατεύσουν από τον κοροναϊό».

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως η χρήση της μάσκας «μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης κοροναϊού ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης».

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του 2019–nCoV, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την καταπολέμησή του και είναι ασφαλής η λήψη δεμάτων από περιοχές με κρούσματα.

H διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο κοροναϊός, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα

Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Μέτρα προστασίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει τις εξής συμβουλές:

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  2. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή σε άλλες χώρες με κρούσματα, ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από αυτές τις χώρες ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα. Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί;

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

ΕΟΔΥ: Δεν φοβόμαστε – Ενημερωνόμαστε

Στο βίντεο του για τον κορονοϊό με κεντρικό σύνθημα «Κορονοϊος: Δεν φοβόμαστε – Ενημερωνόμαστε».

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το 85% όσων νοσούν από τον Κοροναοίό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Περισσότερο ευάλωτοι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα και έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή, μην προσέλθετε μόνοι σας στο νοσοκομείο, καλέστε το γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ και παραμείνετε στο σπίτι σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ