Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Συρίγος: Ανησυχούμε ότι η Τουρκία θα στείλει επίτηδες κρούσμα του ιού στα ελληνικά νησιά (vid)

«Ανά πάσα στιγμή μπορούν να στείλουν κάποιο με κορονοϊό στα νησιά γι αυτό λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα στη διαχείριση», είπε ο βουλευτής ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό. Ταυτόχρονα σχολίασε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αναμένουμε τα εξής: Όσοι έφταναν έως τώρα πήγαιναν σε συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με βάρκες των 20-30 ατόμων, αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν παλιά παροπλισμένα σκάφη και να στείλουν 100-200-300 άτομα πίσω από τα μεγάλα νησιά, στο κεντρικό ή το δυτικό Αιγαίο, όπως έγινε και στη Τζιά. Το δεύτερο που περιμένουμε είναι ότι ότι όταν θα φτιάξει ο καιρός και θα τελειώσει η ιστορία με τον κορονοϊό θα υπάρξει πίεση στο νότιο τμήμα του Έβρου και γι αυτό το λόγο λαμβάνονται και μέτρα από το στρατό. Το τρίτο που μας ανησυχεί σφόδρα και γι αυτό είναι εξαιρετικά προσεκτικό το Λιμενικό, είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού για να τον μεταφέρουν σε κάποιον από τους καταυλισμούς στο Αιγαίο. Γι αυτό το λόγο και υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός όσων φτάνουν, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί αλλά υπάρχουν διάφορες ύποπτες κινήσεις που μας ανησυχούν», είπε ο κ. Συρίγος στον ALPHA.

Ο κ. Συρίγος είπε πως θεωρεί ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο»: «Αν δούμε τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, συνεχίζουν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Χθες είχαμε υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες. Επομένως θα συνεχίσουν την πολιτική τους. Θεωρώ πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ακόμα την εντύπωση ότι θα υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο παλαιού τύπου, δηλαδή ότι θα βγει κάποιος με τα καράβια του. Αυτό που είχαμε στον Έβρο ξεπέρασε το θερμό επεισόδιο. Ήταν επίθεση άλλου τύπου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας».

«Στον Έβρο, αυτό που συνέβη, αφενός μεν εμπόδισε την Τουρκία να μας αποσταθεροποιήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και κατά κύριο λόγο αφαίρεσε την απειλή του προσφυγικού και του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλούσε κάθε τρίμηνο την Ευρώπη πως θα ανοίξει τις πύλες και όλο αυτό ξεφούσκωσε στον Έβρο. Το άλλο που ενόχλησε την Τουρκία είναι ότι ένα πλοίο που μετέφερε πυραύλους αντιαεροπορικούς από την Τουρκία στη Λιβύη εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του Αιγαίου και μία γαλλική μαζί με μία ελληνική φρεγάτα το εμπόδισαν να συνεχίσει απειλώντας ότι εάν συνεχίσει θα ανέβουν και θα κάνουν νηοψία γιατί θεωρούν ότι μεταφέρει παρανόμως όπλα προς τους Λίβυους. Επιχείρησαν να αναστρέψουν το πλοίο τους προς τουρκικό λιμάνι και έκτοτε παραμένει εκεί», σχολίασε ο κ. Συρίγος.

«Στην Τουρκία από την ώρα που δίνεται μια εντολή, υπάρχουν ξεχωριστοί κλάδοι που την εκτελούν. Δηλαδή η Πολεμική Αεροπορία που έχει την εντολή να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρος ανεξαρτήτως της κατάστασης της χώρας. Δηλαδή λειτουργούν αυτόνομα από την ώρα που παίρνουν την εντολή, άρα αυτά θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε. Στο άμεσο μέλλον δεν θα δούμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή να βγάλουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα. Εκτιμώ ότι αυτό θα το δούμε μόλις τελειώσει η επιδημία», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.