ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/06/2020 17:55

Συγκλονιστικό βίντεο: Γιατροί από το νοσοκομείο του Ρίο αφαιρούν κάρυδι από τον πνεύμονα βρέφους

Γιατροί από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, προκείμενου, κατάφεραν να σώσουν τον μόλις 10 μηνών Οδυσσέα κομμάτια καρυδιού που είχαν φράξει τον πνεύμονά του.

Συγκλονιστικό βίντεο: Γιατροί από το νοσοκομείο του Ρίο αφαιρούν κάρυδι από τον πνεύμονα βρέφους
Συγκλονιστικό βίντεο: Γιατροί από το νοσοκομείο του Ρίο αφαιρούν κάρυδι από τον πνεύμονα βρέφους
Ανάγνωση:

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο μικρός Οδυσσέας, ηλικίας μόλις 10 μηνών, κατάπιε ένα καρύδι, κάποια κομμάτια του οποίου έφραξαν τον πνεύμονά του.

Ο μικρός εισήχθη εσπευσμένα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου αφαιρέθηκε στο χειρουργείο ένα κομμάτι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση από το ΕΚΑΒ διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, όπου και εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.

Στον έλεγχο που έγινε στο παιδί, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δεύτερου κομματιού, σε σημείο αδύνατον να αφαιρεθεί με άκαμπτο βρογχοσκόπιο.

Αποφασίστηκε να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να γίνει βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Η βρογχοσκόπηση έγινε τη Δευτέρα και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένου σώματος που δημιουργούσε σοβαρή ατελεκτασία στον σύστοιχο πνεύμονα.

Ο Οδυσσέας παρουσίαζε ήδη εικόνα συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με σοβαρότατη υποξυγοναιμία.

Η θέση του ξένου σώματος στον ανώτερο αριστερό λοβιαίο βρόγχο είναι εξαιρετικά σπάνια σε περιπτώσεις ξένων σωμάτων σε παιδιά. Η γωνίωση του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου στην μέγιστη θέση, δεν επέτρεπε την χρήση εύκαμπτης λαβίδας για την αφαίρεση του.

Καθώς η μεταφορά του Οδυσσέα στην Αθήνα κρίθηκε από τους ιατρούς εξαιρετικά επικίνδυνη και έτσι χθες Τρίτη έγινε νέα προσπάθεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα επεμβατικά τμήματα του Νοσοκομείου (Fogarty, nitinol stone extractor κλπ) και έγινε με επιτυχία η αφαίρεση του ξένου σώματος.

Πλέον ο μικρός Οδυσσέας νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε αναπνευστήρα και η κατάστασή του είναι σταθερή, ενώ έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και είναι θέμα ημερών η αποσωλήνωσή του.

Συγχαρητήρια Κικίλια στους γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που είχε από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για την περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα συνεχάρη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, το προσωπικό του Νοσοκομείου και την ομάδα του υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο, εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που έκανε και την επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ