Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πύρινο μέτωπο 30 χιλιομέτρων στις Κεχριές

Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στις Κεχριές Κορινθίας σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή", τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

"Είναι σημαντικό το γεγονός", προσθέτει, "ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και "δύσκολη" πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό".

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ γιατί είναι "δύσκολη" η συγκεκριμένη πυρκαγιά:"Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ".

Αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει:"Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς".

Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η ανατολική Κορινθία. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίαςτο Σοφικό Κορινθίας ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε τόσο από τον δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος όσο και η πυροσβεστική.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης διευκρίνισε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή, αφού δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Ο δήμαρχος Κορινθίων διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι προωθείται η εκκένωση του Σοφικού. Η φωτιά που ξέσπασε στον οικισμό Ντράσσα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για το Ρυτό, ούτε για το Σοφικό».

Σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων».

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στην κατασκήνωση στο Ράντζο Σοφικό. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο πρώτο δημοτικό σχολείο Κορινθίας. Την ίδια ώρα δόθηκε εκ νέου εντολή για εκκένωση στο χωριό Αλαμάνο καθώς επίσης και στην περιοχή Ντρασα Γαλατακι.

O καπνός από τη φωτιά έχει καλύψει τον ουρανό μέχρι και στους Μολάους Λακωνίας,αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

Στην περιοχή επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 15 τμήματα πεζοπόρων, ενώ από αέρος συντρέχουν πλέον οκτώ αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. 

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά ενεργοποιείται η Υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές Κορίνθου, που πλήγεται από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» και πρόσθεσε ότι, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ' ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται». 

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε εκκενωθεί ο οικισμός Αθίκια Κορινθίας και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρίες που λειτουργεί στην ίδια περιοχή.

Καθώς και οι οικισμοί Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Ζίμενς, οι κάτοικοι των οποίων μεταφέρθηκαν αλλά και δικά τους μέσα, σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή.

Επίσης, σε ασφαλές μέρος μεταφέρθηκαν και τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή και η οποία επίσης εκκενώθηκε.

Τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στο σημείο έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο κλαδάρχης επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υποστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας.

Διαβάστε ακόμα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στις Κεχριές–Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus με εντολή Χαρδαλιά-Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και οικισμοί (pics)

Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Τραυματίστηκε πυροσβέστης στο κεφάλι – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.