Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός – Γώγος: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρούσματα (vid)

Στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εάν συνεχιστεί η αυξητική ροή των κρουσμάτων της Covid-19, στάθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στην κατάσταση όπου επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου και παρατηρείται η πλειονότητα των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

«Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάσταση πανικού, αλλά κατάσταση, η οποία δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, οι οποίες πρέπει ν' αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να μην έχουμε αργότερα την κατάσταση πανικού. Δηλαδή έχουμε μία μικρή μεν αλλά χαρακτηριστική αύξηση των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά της αύξησης αυτής έχουν να κάνουν με την παρουσία τους στα αστικά κέντρα και τη διασπορά σε ομάδες που δεν έχουν επαφές. Μάλιστα από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι στις περιπτώσεις στις οποίες κάποιο άτομο δεν φοράει μάσκα, υπάρχει διασπορά και στους διπλανούς τους», δήλωσε αρχικά καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον νέο κροονοϊό.

Όπως επισήμανε η έξαρση του ιού στα αστικά κέντρα οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, στον συγχρωτισμό, στη μη τήρηση των αποστάσεων και στη μη τήρηση του θέματος της μάσκας.

«Γιατί βλέπουμε ότι η χρήση της μάσκας είναι ή ανύπαρκτη ή κακή. Δηλαδή βλέπουμε μάσκες κρεμασμένες στο σαγόνι, στα χέρια ή σαν σκουλαρίκι και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται σωστά, να καλύπτει στόμα, μύτη και παρειές», προσέθεσε.

Όσον αφορά τις μισές διάφανες ασπίδες προσώπου που καλύπτουν μέχρι το σαγόνι ανέφερε ότι «είναι ένα χαριτωμένο αξεσουάρ, το οποίο είτε δεν προσφέρει καθόλου είτε προσφέρει ελάχιστη προστασία και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει καλύπτει στόμα, μύτη και παρειές ώστε να μην υπάρχει είσοδος και έξοδος σταγονιδίων».

«Πρέπει να φοράμε υφασμάτινες μάσκες είτε τις προσωπίδες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν προστασία όταν συνδυάζονται με μάσκα. Ακόμα και αυτές τόνισε δεν προσφέρουν την προστασία της υφασμάτινης μάσκας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Στην Ελλάδα πολλές φορές παίζουμε με τις λέξεις, όταν λέμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, πρέπει να βάλουμε δίπλα ότι και είναι υποχρεωτική. Λέμε πρέπει γιατί είναι αναγκαία. Ισχυρή σύσταση, λέμε ότι πρέπει γιατί είναι αναγκαίο και προσφέρει προστασία. Τώρα αυτό μετατρέπεται σε υποχρεωτικό κυρίως για να πείσουμε τους επαγγελματίες στον τουρισμό, στην εστίαση κτλ. να έχουν μία επιτήρηση στους πελάτες τους, πρέπει να έχουν και αυτοί μία ευθύνη για την τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά τους και αφετέρου στον έλεγχο, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουνε και έλεγχοι επειδή τα φαινόμενα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημες καταστάσεις και για την υγεία των πολιτών και για τον τουρισμό».

«Εάν συνεχιστεί όπως είναι η κατάσταση και η ροή των κρουσμάτων συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουμε να φοράνε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους που έρχονται σε στενή επαφή που εκτός από τα σούπερ μάρκετ, είναι τα εμπορικά κέντρα, είναι τα εμπορικά καταστήματα, είναι τα πρακτορεία, υπηρεσίες κτλ. Η γενικευμένη χρήση της μάσκας έχει να προσφέρει τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους το καλοκαίρι γιατί στους εξωτερικούς η μεταδοτικότητα πέφτει κατακόρυφα, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, ο οποίος είναι καταστροφικός», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ακόμα τόνισε ότι η επιτροπή θα κάνει εισήγηση ωστόσο το αν θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και η εφαρμογή του μέτρου στην καθημερινότητα των πολιτών είναι ζήτημα της πολιτείας.

Τέλος κατέληξε ότι η αναστολή των πανηγυριών «ήταν το πρώτο βήμα γιατί υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός που ήταν απαράδεκτος και επικίνδυνος Αν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα η επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα, όπως περιορισμένος αριθμός ατόμων σε γάμους και βαφτίσια και γενικότερα σε δεξιώσεις».

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση στην Αττική

Πέτσας: Αν χρειαστεί, η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.