ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/08/2020 09:00

Κορονοϊός: Ανησυχία στους ειδικούς από το νέο αρνητικό ρεκόρ

Τις επιπτώσεις του δεκαπενταύγουστου θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, μετά τον αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τετάρτη.

Κορονοϊός: Ανησυχία στους ειδικούς από το νέο αρνητικό ρεκόρ
Κορονοϊός: Ανησυχία στους ειδικούς από το νέο αρνητικό ρεκόρ
Ανάγνωση:

«Καμπανάκι» έχει ηχήσει στους εδικούς από το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με 293 που σημειώθηκε την Τετάρτη, 26 Αυγούστου.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, τόνισε ότι η αύξηση οφείλεται στην «επήρεια του δεκαπενταύγουστου».

«Αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρεια του δεκαπενταύγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ενδεχομένως θα έχουμε και εκεί θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σύψας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα του να μην υπάρξει διπλασιασμός των κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι πλέον ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι κάτω των 40 ετών.

«Ελπίζουμε όχι σε διπλασιασμό των κρουσμάτων, αλλά παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει ότι οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30. Τα νέα παιδιά τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι οδηγοί της επιδημίας στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το αν οι νέοι μετά την επιστροφή από τις διακοπές θα πρέπει να κάνουν προληπτικά το τεστ και να μπουν σε καραντίνα ο κύριος Σύψας απάντησε:

«Δεν θα έλεγα να κάνουν το τεστ εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, σίγουρα όμως πρέπει πρώτον τις πρώτες επτά ημέρες από την επιστροφή τους από μια τουριστική περιοχή πρέπει πρώτον να αποφεύγουν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Δεύτερον να φοράνε με ευλάβεια τη μάσκα όπου και να πάνε. Σε οποιαδήποτε δουλειά έξω από το σπίτι τους, σε κατάστημα, στη δουλειά πρέπει να φοράνε συνεχώς τη μάσκα. Να μην τη βγάζουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο τουλάχιστον για επτά ημέρες».

Σχολεία

Επίσης αναφέρθηκε στο αν μεταδίδουν ή νόσουν εύκολα από τον ιό τα παιδιά καθώς και στο άνοιγμα των σχολείων.

«Για τα παιδιά του δημοτικού έχουμε πλέον σαφείς απαντήσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα παιδιά αυτά δεν μεταδίδουν εύκολα και επίσης δεν μολύνονται εύκολα», αναφέροντας και μία έρευνα από τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ της Μεγάλης Βρετανίας μετά την επανέναρξη των σχολείων μετά το lockdown, όπου έδειξε ότι τα παιδιά κινδύνευαν περισσότερο μέσα στο σπίτι παρά στο σχολείο.

«Ασφαλώς όσο μικρότερος είναι τόσο πιο ασφαλής είναι η τάξη αλλά πρέπει να σας τονίσω ότι οι αποστάσεις μέσα στην τάξη δεν τηρούνται και πολύ εύκολα από τα μικρά παιδιά και γι’ αυτό ποντάρουμε στην καλή χρήση της μάσκας, στον εξαερισμό της αίθουσας, στην απολύμανση και στο να λειτουργεί η τάξη σαν ένα κέλυφος κλειστό όπου οι μαθητές της μίας τάξης δεν αλληλεπιδρούν με τους μαθητές μιας άλλης ακόμη και στο διάλλειμα. Όλα αυτά και πολλά άλλα μέτρα πιστεύω θα βοηθήσουν για μία σχετικά ομαλή σχολική χρονιά», προσέθεσε ο κύριος Σύψας.

«Ασφαλώς θα υπάρξει μια πίεση στον δείκτη R, δεν το αμφισβητούμε αυτό αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτό τον μικρό κίνδυνο γιατί αν τα παιδιά μείνουν σπίτι οι συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, στη σωματική τους υγεία και στην ανάπτυξή τους θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Προτιμούμε να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο. Καφετέριες, διασκέδαση εκτός από τα σχολεία. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν».

Τέλος αναφερόμενος στην έξαρση του κορονοϊού στην ανατολική Μεσόγειο και τη μείωση σε άλλες χώρες είπε:

«Η επιδημιολογία του κορονοϊού μας είναι παντελώς άγνωστη. Μας έχει εκπλήξει επανειλημμένως. Περιμέναμε το καλοκαίρι πως δεν θα είχαμε μεγάλη διασπορά όμως έχουμε. Ενδεχομένως οι καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος πληθυσμός στις πόλεις στα παράλια της Μεσογείου να ευνοούν την ανάπτυξη του ιού».

Δερμιτζάκης: Η μείωση των κρουσμάτων ήταν στατιστική «ανωμαλία»

Στο βραδινό δελτίο του Star, μίλησε ο καθηγητής γενετικής ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο αριθμός ρεκόρ που σημειώθηκε στα κρούσματα ήταν αποτέλεσμα του ότι συνέβη τον δεκαπενταύγουστο.

«Νομίζω εκείνη την περίοδο παρά το ότι υπήρχαν συστάσεις και μια προσπάθεια να παρθούν μέτρα, ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι ίσως να μην άκουγαν καν τις ειδήσεις και να ήταν λίγο απομονωμένοι. Επομένως ίσως να μην κατάφεραν να παρακολουθήσουν ούτε καν ν’ άκουσαν τις συστάσεις, πόσο μάλλον να τις ακολουθήσουν».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, τα κρούσματα είναι πολλά και φαίνεται πως η μείωση των προηγούμενων ημερών ήταν μάλλον μια στατιστική “ανωμαλία” παρά να μας φέρνει αισιοδοξία από μόνο τους. Να επιμείνω όμως πως ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει, τα 293 είναι μέσα στο όριο της σταθερότητας. Αν είχαμε μια αύξηση γεωμετρική, που θα σήμαινε ότι είχαμε χάσει έστω και σε κάποιο βαθμό τον έλεγχο στην Ελλάδα, οι αριθμοί θ’ αυξάνονταν, θα διπλασιάζονταν κάθε 3-4 ημέρες, αλλά δεν το έχουμε δει», προσέθεσε ο κύριος Δερμιτάκης.

«Λόγω του ανακατέματος του πληθυσμού λόγω των διακοπών αυτή είναι η απόλυτη συσχέτιση του αριθμού αυτών που κατοικούν σε μια περιοχή με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στην Αθήνα βρίσκεται μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Όταν επιστρέψουν όλοι μπορεί να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».

«Και εκεί είναι το δύσκολο από τη μία πλευρά οι νέοι να προσπαθήσουν να μείνουν απομονωμένοι και από την άλλη οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ομάδες, κυρίως ηλικιωμένοι να προσπαθήσουν να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται την έκθεση, είτε παραμένοντας σπίτι όσο περισσότερο γίνεται είτε όταν παραμένουν στην εργασία τους να είναι περισσότερο απομονωμένοι, να φοράνε πάντα μάσκα ακόμα και όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται», κατέληξε ο καθηγητής.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Κατέληξε 83χρονη στο ΑΧΕΠΑ - Ήταν από το γηροκομείο στον Εύοσμο

Άνοιγμα σχολείων: «Ναι, αλλά με προϋποθέσεις» από τον Ηλία Μόσιαλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ