Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca - Η εξήγηση Σύψα

«Καλό νέο» θεωρεί την αναστολή δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Θα την έλεγα καλή εξέλιξη, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί, ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουν να ''πηδήξουμε'' μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Έρευνα για παρενέργειες

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Οξφόρδης βρίσκεται στη φάση 3 των δοκιμών και χορηγείται σε 30.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Εθελοντής που συμμετέχει στη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε επιπλοκές, χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες ενώ δεν έχει γίνει γνωστό «εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν σχετίζεται και οφείλεται στο εμβόλιο».

Όπως είπε ο κ. Σύψας σε τέτοιες περιπτώσεις η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται είναι η διακοπή της μελέτης προκειμένου το ειδικό σώμα που την επιτηρεί και δεν έχει σχέση με τους μελετητές να αποφανθεί αν το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες.

Εάν αυτοί οι ειδικοί θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός, τότε η μελέτη συνεχίζεται. Από εκεί και πέρα η εταιρεία οφείλει να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στο εμβόλιο -αν γίνονται-, ώστε να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η παρενέργεια.

«Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή, πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Πάει πίσω το εμβόλιο»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα η διακοπή της μελέτης θα πάει πίσω τις εξελίξεις, ωστόσο, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν από τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο», συμπλήρωσε.

Εάν τελικά αποδειχτεί πως το εμβόλιο έχει παρενέργειες ««όλη αυτή η παραγωγή θα πάει στον κουβά, θα πεταχτεί», σύμφωνα με τον κ. Σύψα.

«Σε κάθε περίπτωση από αυτή την παραγωγή έχει παραγγείλει η ΕΕ κάποιες δόσεις και από αυτές κάποιες θα έρθουν στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση από τις αρχές του νέου έτους», σημείωσε.

Διαβάστε Ακόμα 

AstraZeneca: «Στοπ» στις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Εθελοντής εμφάνισε επιπλοκές

Κορονοϊός: «Λουκέτο» στην κονσερβοποιΐα στα Γιαννιτσά με τα δεκάδες κρούσματα


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.