Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ιστορική απόφαση - Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Κόντρα στην εισαγγελική πρόταση, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε την ιστορική αυτή απόφαση, προκαλώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα τόσο από το λιγοστό κοινό και τους γονείς του Παύλου Φύσσα που συγκινημένοι βγήκαν από την αίθουσα όσο και από τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το Εφετείο

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο Γιώργος Ρουπακιάς

Πρώτα ανακοινώθηκε η ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς επίσης για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν παρέστη στο δικαστήριο, όπως και κανείς άλλος εκ των κατηγορουμένων για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένοχοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για συνέργεια κρίθηκαν όλοι οι συγκατηγορούμενοι του Παύλου Ρουπακιά πλην των Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Στη συνέχεια, κόντρα στην πρόταση της εισαγγελέως, που είχε υποστηρίξει ότι δεν προέκυψε στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρχε σχεδιασμός για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαπερούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματιής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι «πυρηνάρχες» Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των 9 αρχικών παθόντων. Για τους υπόλοιιπους παθόντες, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο λαγό μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, Το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η αντίδραση των συγκεντρωμένων μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση

Σε χειροκροτήματα και συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής ξέσπασε ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, μετά από το άκουσμα των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος τα κατάφερε... γιε μου

Δικαιωμένη αισθάνθηκε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου, που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

«Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου» είπε η Μάγδα Φύσσα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης ενώ το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως και όλοι οι συγκατηγορούμενοί του πλην των Σταύρου Σαντοριναίου και Γιώργου Τσακανίκα, που κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Δείτε παρακάτω λεπτό προς λεπτό την ανακοίνωση της απόφασης

12:03 Εν τω μεταξύ για κάποιους εκ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κατηγορια υποβαθμίστηκε σε ένταξη αντί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί είναι οι Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Μιχάλης Αρβανίτης.

11:58 Η συζήτηση πλέον έχει περάσει στα ελαφρυντικά...

11:50 Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το λιγοστό κοινό, από τους γονείς του Παύλου Φύσσα που συγκινημένοι βγήκαν από την αίθουσα.

11:48 Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή. Διευθυντής ο Μιχαλολιάκος. Ακόμα για διεύθυνση εγκληματικής οι Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος.

11:43 Πρώτες καταδίκες και για πρώην βουλευτές για οπλοκατοχές.

11:36 Σε επικίνδυνη σωματική βλάβη μετατρέπεται η κατηγορία για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κρινει τους Καστρινό, Πανταζή και Χατζηδάκη ενόχους.

11:35 Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών .Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι.

11:33 Ένοχοι όλοι του τάγματος εφόδου της Νίκαιας για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα εκτος από Σαντοριναίο, Τσακανίκα.

11:32 Ένοχος για όλες τις πράξεις ο Ρουπακιάς.

11:24 Κανένας εκ των κατηγορουμένων για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης δεν βρίσκεται στο δικαστήριο. Απών και ο καθ' ομολογία δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς.

11:21 Η πρόεδρος ανεβαίνει στην έδρα και παιρνει παρουσίες.

11:09 Όλοι βρίσκονται στη θέση τους. Πολιτική αγωγή, υπεράσπιση, το λιγοστό κοινό που κατάφερε να μπει στην "περίκλειστη" λόγω κορονοϊού και μέτρων ασφαλείας αίθουσα και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού κατηγορούμενοι.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet