ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2020 18:46

Δίκη Χρυσής Αυγής: Από 5-15 χρονιά οι ποινές που προβλέπονται μετά την καταδικαστική απόφαση

Από 5-15 χρόνια είναι η ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία το Εφετείο έκρινε ένοχη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Από 5-15 χρονιά οι ποινές που προβλέπονται μετά την καταδικαστική απόφαση
Δίκη Χρυσής Αυγής: Από 5-15 χρονιά οι ποινές που προβλέπονται μετά την καταδικαστική απόφαση
Ανάγνωση:

Μιλώντας στο Star, o αντιπρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «εμβληματική για την ελληνική δημοκρατία» και αναφέρθηκε στις ποινές που προβλέπονται μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έκρινε τη Χρυσή Αυγή, εγκληματική οργάνωση.

Η πρωτόδικη κρίση του δικαστηρίου είναι ενοχή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Αυτό προβλέπει πλαίσιο ποινής από 5-15 έτη κάθειρξη.

Η συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5-10 έτη κάθειρξη.

Αυτή τη στιγμή είναι η σειρά της υπεράσπισης να υποβάλλει αιτήματα προς το δικαστήριο περί αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αν το δικαστήριο αποδεχθεί κάποιο αίτημα ελαφρυντικής περίστασης, τότε το πλαίσιο της ποινής αλλάζει μειώνεται και γίνεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 2-8 και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 1-6, δηλαδή οι ποινές μειώνονται περίπου στο μισό.

Τέλος σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιοι εκ των καταδικασθέντων να μην μπουν στη φυλακή με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κύριος Σοφός απάντησε ότι:

«Αυτή είναι μία τρίτη κρίση του δικαστηρίου κατόπιν αίτησης του κατηγορουμένου ν' ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που θα ασκήσει ο κατηγορούμενος. Εφόσον λοιπόν ο κατηγορούμενος δηλώσει ότι ασκεί έφεση κατά της πρωτόδικης αποφάσεως, έχει δικαίωμα να ζητήσει από το δικαστήριο ν' ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής ώστε μέχρι το Εφετείο να είναι ελεύθερος ή να τελεί υπό περιοριστικούς όρους».

Τέλος ο κύριος Σοφός κατέληξε ότι «το δικαστήριο αποφαίνεται εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου ν' ανασταλεί η εκτέλεση, δηλαδή να μην εκτίσει την ποινή μέχρι ν' ακουστεί ξανά η υπόθεση του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

Διαβάστε Ακόμα:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιοι καταδικάστηκαν και για ποιες υποθέσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι ελαφρυντικά ζητά ο συνήγορος του Ρουπακιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ