Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η «ψυχρή λίμνη» έφερε «γιγάντιο» χαλάζι στην Κρήτη - Έντονα φαινόμενα μέχρι την Πέμπτη

Έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσε στην Κρήτη το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Ήδη έχει ρίξει χαλάζι σε αρκετές περιοχές του νησιού ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Στα Μάλια έπεσε χαλάζι με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο, να δηλώνει πως τέτοια καιρικά φαινόμενα δεν έχουν υπάρξει στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια!

«Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε το κέντρο των Μάλιων όπου μέχρι και αυτήν την ώρα υπάρχει θέμα προσβασιμότητας. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι το χαλάζι φτάνει μέχρι το γόνατο ενώ σε κάποια σημεία κόλλησαν αυτοκίνητα και οχήματα  με μεγάλα βυτία» είπε ο κ. Σέγκος στο neakriti.gr.

Μάλια

«Επίσης μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες ενώ το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό σε Χερσόνησο και Γούβες όπου εκεί έχουν καταγραφεί καταπτώσεις πρανών», συμπλήρωσε ο κ. Σέγκος.

Μάλια

Η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι προκάλεσαν προβλήματα στο Ηράκλειο με την πυροσβεστική να κάνει απαντλήσεις υδάτων από επιχειρήσεις που πλημμύρισαν.

Μάλια

Στην περιοχή των Χανίων η Πυροσβεστική προχώρησε σε τέσσερις απαντλήσεις υδάτων και δυο κοπές δέντρων.

Λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε σημεία του δήμου Χανίων και του Βόρειου Οδικού Άξονα μέχρι και την περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου απομάκρυναν φερτά υλικά που συγκεντρώθηκαν στα φρεάτια των δικτύων αποχέτευσης.

Χαλάζι έπεσε και στην ακριτική Γαύδο με σημεία του νησιού να έχουν πλημμυρίσει. 

Μέχρι την Πέμπτη η κακοκαιρία 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το τριήμερο Τρίτη 20 Οκτωβρίου - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή «ψυχρής λίμνης», θα ευνοήσουν την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στα ανατολικά και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νότια τμήματα του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη), περιοχές όπου τα φαινόμενα αναμένεται να συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής - ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα - ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ψυχρής λίμνης, με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και την τοπογραφία του νησιού.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες & βίντεο: cretapost.gr, cretalive.gr, neakriti.gr, flashnews.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.