Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Προς 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα

Τρομακτικές είναι οι προβλέψεις του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, αναφορικά με την αύξηση τον κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα και το τι μπορεί να βιώσουμε ακόμα και την επόμενη εβδομάδα

Ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκτίμησε πως με τις υπάρχουσες καμπύλες αύξησης είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ελλάδα να φτάσουν ακόμα και τα 4.000! «Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες.

Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Οριζόντια μέτρα

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της εστίας αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας ακόμα πιο νωρίς. Υποστήριξε πως: «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. 

Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα». 

Παράλληλα, τόνισε ότι «το να ανοιγοκλείνουν οι χώρες, για μένα, είναι λάθος. Θα πρέπει να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτό που συζητάμε τώρα, το οποίο θα εφαρμόσουμε για μήνες. Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όσο καλά και να πάμε. Για μένα, η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος». 

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε πως είναι προστατευμένα, καθώς δεν καταγράφεται μετάδοση μέσα από αυτά.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: 1.211 κρούσματα και 12 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα - 114 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: 335 κρούσματα σε Αττική και 277 στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.