Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: Lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου - «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών»

Lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και ξεκαθάρισε «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας».

Με τη φράση «Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το νέο lockdown που θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αλλά και στις διαφορές με το πρώτο lockdown. Τόνισε πως θα παραμείνουν ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι εδώ μαζί με τον Σωτήρη για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε.

Ελπίζω να αντικατοπτρίζουν και τα ερωτήματα που έχετε εσείς. Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε επιδείξει, πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτά πρέπει κι εγώ να λάβω υπόψιν μου. Αυτά δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Πολιτικές αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση και αναλαμβάνω την ευθύνη, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 να ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για τρεις εβδομάδες. Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ενώ θα είναι ανοιχτά φαρμακεία και supermarket. Τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Μεγάλη διαφορά η καθολική χρήση μάσκας.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί τώρα, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαμε αποφασίσει πιο ήπιο πλαίσιο. Η απάντηση είναι σαφής. Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Αύξηση σε συνολικό αριθμό, αύξηση στις νοσηλείες, διασωληνωμένους, στην κατάληψη ΜΕΘ. Μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων. Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε τις επόμενες μέρες παραπάνω από 1000 συμπολίτες μας. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε.

50 ΜΕΘ που προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα μπορούσαν να γεμίσουν σε τρείς ή τέσσερις ημέρες. Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα. Πολλές χώρες τα έχουν πάρει, αλλά όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Πρέπει να παρθούν τώρα για τρεις εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο.

Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισ. διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Η πρώτη μέριμνά μας είναι στους συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι».

Ενίσχυση 800 ευρώ σε όσους είναι σε αναστολή τον Νοέμβριο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, που θα ανακοινωθούν στο σύνολό τους στη συνέχεια από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, πλην του δώρου των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας ενώ θα χορηγηθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Μητσοτάκης: Γιατί πήραμε τώρα την απόφαση

Τους λόγους που ελήφθη τώρα η απόφαση για γενικό lockdown ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε lockdown μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες εξήγησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Κάτι άλλαξε δραματικά την τελευταία εβδομάδα» εξήγησε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε το περιθώριο να περιμένουμε έναν μήνα. Για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που πήραμε, είχαν αποδώσει καθώς και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ ήταν διαχειρίσιμες όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία» συνέχισε.

«Μπορεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να σχετίζεται με τον καιρό ή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του δεύτερου κύματος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τσιόδρας: Είχαμε εκθετική αύξηση – Το σύστημα Υγείας θα δεχόταν αφόρητη πίεση

Τους λόγους που η χώρα οδηγείται σε δεύτερο λοκντάουν εξήγησε με την παρέμβασή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Την επιστημονική εξήγηση για την απόφαση δεύτερου λοκντάουν που είχε λίγα λεπτά νωρίτερα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως υπήρξε «εκθετική αύξηση της καμπύλης. Ο ιός κινείται με πολύ σημαντικές ταχύτητες. Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σημαντικά». Ακόμα πως τα θετικά τεστ, ξεπέρασαν το 9%, «Σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 να νοσεί με κορονοϊό. Ιός που δεν έχουμε ανοσία, συμπτώματα πνευμονίας σε Οκτώβρη και Νοέμβριο».

Ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, δεν έχουμε ζήσει κάτι τέτοιο, ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη. Περιμέναμε να πιέσει αφόρητα το σύστημα Υγείας. Αυτό το συζητήσαμε και χθες εκτεταμένα στην Επιτροπή. Από τις 26 Οκτωβρίου έμπαιναν περισσότεροι στα νοσοκομεία απ' όσους έβγαιναν, άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα είχαμε μεγάλη πίεση».

Μητσοτάκης: Προφανώς κάναμε και λάθη – Δεν μπορούσαμε να «γεννήσουμε» λεωφορεία

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς το αν υπάρχει και κυβερνητική ευθύνη εκτός από ατομική για το ότι ξέφυγε του ελέγχου το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Προφανώς υπάρχει και ατομική και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και πιστωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Προφανώς έχουν γίνει και λάθη που με θάρρος έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Έχουν όμως καλλιεργηθεί και προσδοκίες και έχουμε δεχτεί και ανυπόστατη κριτική» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας συγκεκριμένα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον συνωστισμό που εξακολουθεί να παρατηρείται, ο Κυριάκςο Μητσοτάκης είπε: «Οι ειδικοί μας είπαν πως πρέπει να τα ενισχύσουμε. Εκεί εκ των πραγμάτων υπάρχει συγχρωτισμός. Θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει περισσότερα; Ίσως. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Ίσως μπορούσαμε κάτι καλύτερο; Δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία. Είναι ΜΜΜ, παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός τις ώρες αιχμής. Γι αυτό και είναι σημαντική η μάσκα. Υλοποιούμε μέτρα όπως το κλιμακούμενο ωράριο. Ένα λάθος ήταν ο εφησυχασμός μετά το πρώτο lockdown. Παρότι ξέραμε ότι θα ξανάρθει όλοι θέλαμε να πιστέψουμε ότι δεν θα ξανάερθει».

«Δεν θα γίνει έτσι μετά το δεύτερο lockdown. Αλλά από εκεί και πέρα τα σκληρά στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι και στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, παρά τις διαχρονικές της αδυναμίες στο σύστημα Υγείας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

Lockdown - Μητσοτάκης: Γιατί πήραμε τώρα την απόφαση

Τσιόδρας: Είχαμε εκθετική αύξηση – Το σύστημα Υγείας θα δεχόταν αφόρητη πίεση

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet