Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πολυτεχνείο - ΣτΕ: Συνταγματική η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, απέρριψε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ, το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, η οποία να «παγώνει» την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. για απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες - το «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς και το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη - κατέθεσαν το πρωί αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής, ενώ υπέβαλλαν και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υποστήριζαν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκαν και Ευρωπαϊκή νομολογία.

ΜέΡΑ 25: «Νόμιμη η αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης»

Απάντηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό τη μορφή ανακοίνωσης έδωσε το ΜέΡΑ 25, που επισημαίνει ότι η Πρόεδρός του «δυσκολεύτηκε αρκετά όλη τη μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής, μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης».

Εν τέλει, συνεχίζει η ανακοίνωση, «αποφάσισε πως επί της αρχής -στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό - μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης».

Το ΜέΡΑ 25 εκφράζει την ελπίδα ότι «θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη και η απάντηση Τσίπρα

Εναλλακτικό εορτασμό της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου πρότεινε, νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, αφού επισήμανε ότι «δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε «όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

«Βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» χαρακτήρισε, με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως ανέφερε από το περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οκτώ μήνες τώρα έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας αλλά το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες. Δεδομένου ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.