ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/11/2020 13:02

Δραματική πρόβλεψη καθηγητή του ΑΠΘ: Αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα – Ξεχάστε τα Χριστούγεννα που ξέρατε

Τις προβλέψεις για τον διαφορετικό εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων και τη συνέχεια της πανδημίας εξήγησε με βάση τα μαθηματικά μοντέλα καθηγητής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Δραματική πρόβλεψη καθηγητή του ΑΠΘ: Αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα – Ξεχάστε τα Χριστούγεννα που ξέρατε
Δραματική πρόβλεψη καθηγητή του ΑΠΘ: Αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα – Ξεχάστε τα Χριστούγεννα που ξέρατε
Ανάγνωση:

Ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, μίλησε στο GRTimes.gr, εξηγώντας τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι προβλέψεις, ενώ αναλύει την πορεία των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λογοθετίδης απάντησε:

«Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν μία σταθερότητα. Δεν αυξάνονται εκθετικά. Την επόμενη εβδομάδα, περιμένουμε πτώση των κρουσμάτων στα 300-400. Όμως, θα εκτοξευθούν οι διασωληνωμένοι και θα αυξηθούν οι θάνατοι. Δεδομένου ότι η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια, στο τέλος της εβδομάδας, ή στις αρχές της επόμενης, θα έχουμε γύρω στους 580 διασωληνωμένους. Ακριβώς δηλαδή, όσες ΜΕΘ έχουμε. Η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα που θα δοκιμαστεί το ΕΣΥ».

«Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε»

Τα κρούσματα ωστόσο δε θα εξαλειφθούν, διότι όπως αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης, πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία.

«Όταν σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν να αίρονται τα μέτρα, με γνώμονα να σώσουμε την οικονομία, τότε ξανά ξεκινά μία αντίστροφη πορεία, που θα αυξάνονται οι μολύνσεις. Πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown. Αν κάνουμε Χριστούγεννα όπως κάναμε το 2019, όλη η Ελλάδα θα φτάσει στους αριθμούς που ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε. Θα πρέπει να προσέξουμε για να προφυλαχθούμε. Αν ανοίξουν μόνο συγκεκριμένα μέρη της αγοράς, γίνεται καθολική και σωστή χρήση μάσκας, τότε το χάος θα ελεγχθεί. Αλλιώς, πάλι θα ξεφύγει το πράγμα και θα είναι αναπόφευκτο ένα επόμενο Lockdown.»

Ο κ. Λογοθετίδης εκτιμά ότι το τέλος αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας θα έρθει μετά το καλοκαίρι.

«Ακόμη και τα εμβόλια να έχουμε από τον Ιανουάριο, ο αντίκτυπός τους θα φανεί μετά τον Μάιο. Μέχρι τότε, ενδεχομένως να έχουμε και τρίτο κύμα της πανδημίας».

Με μαθηματικά μοντέλα προβλέπουμε τι θα συμβεί στο μέλλον

«Ο κορονοϊός, είναι ένα φυσικό, βιολογικό φαινόμενο. Αν το αφήσεις ελεύθερο, ακολουθεί τους φυσικούς νόμους, παίρνει τη νομοτελειακή του πορεία. Φυσικά, όταν επεμβαίνει ο άνθρωπος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Στην προκειμένη περίπτωση επενέβη ο άνθρωπος, παίρνοντας μέτρα προστασίας και μέσω lockdowns. Εμείς, συλλέγουμε όλα αυτά τα δεδομένα, και χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, διάφορα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τα κατέχουμε καλά, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την υδρόγειο», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης.

Στη συνέχεια κ. Λογοθετίδης, εξηγεί, ότι όπως μπορεί κανείς να προβλέψει την πορεία της πανδημίας, μελετώντας τα δεδομένα που έχει (τη φύση του ιού αφενός και τις ανθρώπινες παρεμβολές για τον περιορισμό των μολύνσεων αφετέρου) και χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, έτσι μπορεί να ορίσει και το που θέλει να καθοδηγήσει την πανδημία.

«Είναι εφικτό να θέσεις έναν αριθμό κρουσμάτων-στόχο και να τον πετύχεις. Γίνεται. Βλέπεις τα στοιχεία που έχεις και δημιουργείς στρατηγικές. Για παράδειγμα λες, θέλω τον τάδε αριθμό κρουσμάτων ενώ παράλληλα θέλω να ανοίξω αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, και χαράσσεις στρατηγικές ώστε να το πετύχεις», αναφέρει ο κ. Λογοθετίδης.

«Δεν έχουν επιστρατευθεί όλες οι δυνάμεις μας»

Ερωτηθείς για το πόσο εφικτό είναι να ακολουθήσει κανείς μία στρατηγική, στοχεύοντας σε ακριβή νούμερα ο κ. Λογοθετίδης απαντά:

«Γι’ αυτό και χρειάζονται οι γνώστες, οι ειδικοί. Να μπορούν να προβλέψουν και να δημιουργήσουν στρατηγική για κάθε ενδεχόμενο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αναφέρει συνεχώς πως έχουμε πόλεμο, δεν έχει συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις. Όταν έχεις πόλεμο, επιστρατεύεις όλη σου την αριστεία. Επιστρατεύεις όλους τους ανθρώπους σου. Δε συνεργάζεσαι μόνο με τέσσερα-πέντε άτομα. Χρειάζονται περισσότερες ειδικότητες στην επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με την κυβέρνηση».

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός – Βόλος: Συναγερμός στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού – Εννιά ασθενείς θετικοί

Κορονοϊός – Βόλος: Θλίψη για το θάνατο 47χρονου στρατιωτικού – Πέθανε ενώ ήταν σε καραντίνα σε σπίτι φίλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ