Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Εφετείο Αθηνών επιδίκασε 410.000 ευρώ στους συγγενείς 25χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο από διασταυρούμενα πυρά 

Δέκα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση ύψους 410.000 ευρώ στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι.

Ο Νίκολα Τόντι είχε χάσει τη ζωή του τον Φεβρουάριο του 2010, όταν τυχαία βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ Αλβανού δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του και ομάδας 22 αστυνομικών.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 όταν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εντόπισε στην περιοχή του Βύρωνα τον δραπέτη που εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης και μαζί με συνεργούς του διέπραττε ένοπλες ληστείες χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.

Ο άτυχος Νίκολα Τόντι την ημέρα εκείνη ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από αποθήκη υδραυλικών στην περιοχή για να φορτώσει υλικά. Ενώ τακτοποιούσε τα εργαλεία στην καρότσα του φορτηγού σταμάτησε το αυτοκίνητο του καταζητούμενου ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του, λόγω του ότι ομάδα 22 αστυνομικών κινούμενη με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές μεγάλου κυβισμού τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο κακοποιοί βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή σε διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το θύμα που είχε κρυφτεί πίσω από το φορτηγό, προσπάθησε εκείνη τη στιγμή να μπει στην απέναντι πυλωτή. Χτυπήθηκε όμως θανάσιμα από 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 προέρχονταν από όπλα των αστυνομικών. Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν από το ποινικό δικαστήριο σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Τους αποδόθηκε ότι προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης, χωρίς να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης. Έτσι δεν αντιλήφθησαν τον 25χρόνο ενώ ένας εξ αυτών πυροβολούσε αδιακρίτως προς τον δραπέτη.

Η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο, δυο ετών τότε, παιδί του, αξίωσαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για την μελλοντική τους διατροφή. Η πρώτη ύψους 258.000 ευρώ και το παιδί 82.080 ευρώ. Παράλληλα, ζήτησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης η σύζυγος 500.000 ευρώ, το ανήλικο 400.000 ευρώ, ο κάθε ένας από του δύο γονείς του θύματος 400.000 ευρώ και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά του οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση της αγωγής, το ποσό των 100.000 ευρώ στο ανήλικο τέκνο, από 80.000 ευρώ στη σύζυγο, στον πατέρα και τη μητέρα του, 50.000 ευρώ στην αδελφή του και από 10.000 ευρώ στα πεθερικά του.Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν αντέχει την επιδίκαση τέτοιων ποσών ως αποζημιώσεις και ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.

Το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της οικογένειας του 25χρόνου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Κυριακή Μακρή: «Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet