Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Και μετά... θάνατον μεταδίδεται ο κορονοϊός - Γιατί δεν γίνεται νεκροτομή στα θύματα

Η μετάδοση του κορονοϊού είναι εφικτή και μεταθανάτια, όπως εκτιμά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Δεν έχουμε βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορονοϊός, εν τούτους, υπάρχουν ενδείξεις, ότι από βιολογικά υγρά, η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες» σημείωσε, λέγοντας ότι σε συγκεκριμένες επιφάνειες «ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ζωή ακόμα και εννιά μέρες μετά το θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, εξήγησε γιατί αποφεύγεται η νεκροτομή σε περιστατικά που κατέληξαν από κορονοϊό.

«Δεν κάνουμε νεκροτομή σε περιστατικά Covid γιατί έχουμε αιτία θανάτου. Νεκροτομή γίνεται όταν δεν έχουμε καθορισμένη αιτία θανάτου. Όταν έχουμε ανθρώπους επί μακρόν νοσηλευόμενους, που επιβεβαιώθηκε με μοριακό έλεγχο ότι πάσχουν και καταλήγουν από Covid, θα ήταν μη επιστημονικά ορθό να κάνουμε νεκροψία/νεκροτομή» υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Λέων, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταλήξει κάποιος από Covid χωρίς ο ίδιος ή το περιβάλλον του να γνωρίζουν ότι έπασχε από τον ιό.

«Όταν ένας ηλικιωμένος πάσχει από Covid, έχει ήπια συμπτώματα, και δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος, και έχοντας ραγδαία εξέλιξη, καταλήγει σπίτι του, έχοντας υποκείμενα νοσήματα, οι συγγενείς θα φωνάξουν τον θεράποντα ιατρό να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου. Αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τεστ, δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι Covid. Εκεί αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνος υπάρχει στη δημόσια υγεία, εάν έχουμε ένα περιστατικό Covid που δεν έχει διαγνωστεί ως τέτοιο».

Τέλος, σε ότι αφορά στην απόθεση των σορών στα κοιμητήρια, ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι στο εξωτερικό οι θανόντες από Covid δεν θάβονται σε ξεχωριστούς χώρους.

«Δυστυχώς, δημιουργούνται ζώνες Covid, λόγω του μεγάλου αριθμού θανόντων που έχουμε».

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Χωρίς μάσκα προσκυνούσαν τη σορό του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.