Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Λαζανάς: Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται

Την άποψη ότι θα το lockdown θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο εξέφρασε ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χαρακτηρίζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου - χωρίς ταυτόχρονη αύξηση της διασποράς του κορονοϊού - ως μία «πολύ δύσκολη εξίσωση».

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς, ανέφερε, σήμερα, πως η Επιτροπή δεν έχει ακόμα συζητήσει καθόλου το αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Λαζανάς σχολίασε τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται, αναφέροντας πως «κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται»:

Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη»., σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο λοιμωξιολόγος ξεκάθαρισε ακόμη ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό, ο κόσμος, που είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του, «θα ξεχυθεί, δεν θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι».

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, ο Μάριος Λαζανάς χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου παρότι το lockdown είναι το πιο μεγάλο χρονικά, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να διευκρινιστεί το γιατί:

«Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά», δήλωσε. «Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown».

Τέλος, ερωτηθείς για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στους ασθενείς, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών - ευτυχώς όχι μεγάλο - μετά την πάροδο της οξείας φάσης, έχει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα άλλο, μικρότερο, έχει προβλήματα με την καρδιά του. «Οι βλάβες αυτές μπορεί να κρατήσουν και 6 μήνες και κάποιοι μπορεί να έχουν και μόνιμες βλάβες», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: 300 νεκροί μέσα σε 3 ημέρες στην Ελλάδα

Κορονοϊός-εμβόλιο: Τα έξι βασικά ερωτήματα για τα οποία οι επιστήμονες ψάχνουν απάντηση

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet