Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι είναι ο νέος «Προσωπικός Αριθμός» και πώς θα τον αποκτήσουμε

Η θέσπιση του νέου Προσωπικού Αριθμού, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μειώνοντας μεταξύ άλλων, τη γραφειοκρατία αλλά και φαινόμενα, όπως η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, καθιερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός, ο οποίος πρόκεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων, καθώς και τον ΑΜΚΑ - σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.

Στο ίδιο πλαίσιο τίθεται και το έργο υλοποίησης των νέων ταυτοτήτων. Οι νέες ταυτότητες αναμένεται να διαθέτουν την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, ώστε να επιτρέπουν στους πολίτες την ψηφιακή ταυτοποίησή τους.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ο Προσωπικό Αριθμός να είναι έτοιμος μέχρι το 2022, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερακάκη, να δηλώνει, σχετικά, στο παρελθόν πως πλέον «θα έχουμε τις νέες ταυτότητες στη ζωή μας και θα έχουμε και έναν αριθμό αντί για πολλούς».

Στο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Προσωπικό Αριθμό προβλέπονται τα εξής:

  1. Καθιερώνεται προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.
  2. Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.
  3. Ο ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
  4. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.

H διαδικασία παραλαβής του 12ψηφιου αριθμού

Σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα έχει τα 9 ψηφία του σημερινού ΑΦΜ, τον οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα προστεθούν τρία επιπλέον αριθμητικά στοιχεία. Επομένως, ο Προσωπικός Αριθμός, που θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα είναι 12ψήφιος.

«Οι υπηρεσίες που αφορούν τη χρήση ΑΜΚΑ, τη χρήση ΑΦΜ, τη χρήση αριθμού δελτίου ταυτότητας, εν τέλει θα είναι όλα αυτά με έναν αριθμό και μόνο. Ενοποιεί την εξυπηρέτηση του πολίτη στον γκισέ στην επαφή του με το Δημόσιο» είχε εξηγήσει σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα

Εποχικά καταστήματα: Το ωράριο λειτουργίας τους από τη Δευτέρα – Τι SMS πρέπει να στείλετε στο 13033

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.