Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βρούτσης: Μείωση ενσήμων για το επίδομα ανεργίας - Τι ισχύει με τις πληρωμές δώρου και επιδόματος

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50 και διευκρίνισε τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων, αλλά και το επίδομα των 800 ευρώ.

Ο υπουργος Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε, σήμερα, τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50 - που θα αφορά και τις εποχιακές επιχειρήσεις - σημειώνοντας πως πρόκειται για μέτρο που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κύριος Βρούτσης ανέφερε πως «μέχρι τέλους του 2021 θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή στα όρια ηλικίας.

Επίδομα 800 ευρώ: 24.000 εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν τα στοιχεία τους

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος 800 ευρώ για τις αναστολές του Νοεμβρίου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει μια κατηγορία 24.000 εργαζομένων σε αναστολή, που δεν έχουν υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία τους:

Για το μήνα Νοέμβριο υπήρξαν και εργαζόμενοι, που δεν υπέβαλαν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ, ωστόσο, το σύστημα παραμένει ανοιχτό για αυτούς ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. «Επίσης 14.736 δικαιούχοι είχαν κάνει λάθος τα έντυπα υποβολής στην Εργάνη και θα πληρωθούν τώρα. Δευτέρα ή Τρίτη εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή. Τα ποσά έχουν καταβληθεί ήδη στο τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ», σημείωσε σχετικά.

«Μόνο για το μήνα Νοέμβριο, έχουμε ήδη καταβάλει, από την Παρασκευή, συνολικά σε 675.000 εργαζόμενους το ποσό των 440 εκατ. ευρώ. Από την αρχή της κρίσης το σύνολο των εργαζομένων που έχουν πληρωθεί από την ΕΡΓΑΝΗ είναι πάνω από 3,4 εκατ. δικαιούχοι με ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 δισεκ. ευρώ».

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων από τις 21 Δεκεμβρίου

Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, ο κύριος Βρούτσης διευκρίνισε ότι για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κανονική παραγωγική διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, από το μήνα Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο, θα πληρωθούν κανονικά από τις επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι που αντιστοιχεί στο κράτος «είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε από τις 21 Δεκεμβρίου».

«Στις 21 Δεκεμβρίου το βράδυ θα καταβάλουμε τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς φθάνουν με μια καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «η καταβολή δώρου θα είναι για τους 7 μήνες, διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο».

Μέτρα για κλάδους τουρισμού - επισιτισμού

Για τον κόσμο του τουρισμού - επισιτισμού, τέλος, ο κύριος Βρούτσης δήλωσε ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως άλλωστε και η οικονομία που συνδέεται με τον τουρισμό.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για να μη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επέκταση επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες και για αυτό τον κόσμο και για τους άλλους ανέργους.

«Κανείς δε θα μείνει ακάλυπτος από την κυβέρνηση όσο κρατάει η κρίση», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet