Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Ο παλιός «γνωστός» της ΕΥΠ και η δικογραφία - φωτιά

Έλληνες με καταγωγή από τη Θράκη είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες για κατασκοπεία στο νησί της Ρόδου, σε μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται απο τις αρχές ως ιδιαίτερα σοβαρή. Ομολόγησε ο μάγειρας, ο οποίος κατέγραφε τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Ο παλιός «γνωστός» της ΕΥΠ και η δικογραφία - φωτιά
Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Ο παλιός «γνωστός» της ΕΥΠ και η δικογραφία - φωτιά

Ως ιδιαίτερα σοβαρή αξιολογούν ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ τη συλλήψη δύο ανδρών στη Ρόδο για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων (laptop, usb sticks και κινητά τηλέφωνα).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, τουλάχιστον από το 2017, το όνομα του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου φαίνεται να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που στρατολόγησε τον μάγειρα πλοίου, Έλληνα μουσουλμάνο με καταγωγή από την Κομοτηνή. Κατά την προανάκριση, ο μάγειρας φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του και συγκεκριμένα ότι φωτογράφιζε κινήσεις του ελληνικού στόλου ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ έδινε και στοιχεία για την παρουσία στρατού ξηράς στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Γεννημένοι στη Θράκη και οι δύο

Η δικογραφία που σχηματίστηκε βασίζεται, κυρίως, στην κατάθεση που έχει δώσει ο υπάλληλος της ακτοπλοϊκής εταιρίας και σε κάποια πρώτα ψηφιακά δεδομένα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δράση του φαίνεται πως κορυφώθηκε τον Αύγουστο, την περίοδο όπου Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο, ακόμη και την ένοπλη σύρραξη.

Όσον αφορά τον υπάλληλο του προξενείου έχει κι αυτός καταγωγή από τη Θράκη, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει έδειχνε «ροπή» προς τον τουρκικό εθνικισμό.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Διαβάστε ακόμα

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ: Δύο συλλήψεις στη Ρόδο για κατασκοπεία


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.