Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Θρίλερ κατασκοπείας: ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ ψάχνουν και για άλλους «συνδέσμους» του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν Κρατική Ασφάλεια και ΕΥΠ παρά τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 56χρονου μάγειρα ακτοπλοϊκής εταιρείας που έκανε το δρομολόγιο Ρόδος - Καστελόριζο.

Πλέον οι Αρχές εξετάζουν αν ο 35χρονος είχε «στρατολογήσει» κι άλλα άτομα για να του παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, τόσο την περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Αύγουστο όσο και γενικότερα.

Στο μικροσκόπιο ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ έχουν μπει πρόσωπα του περιβάλλοντος του και άτομα - ακόμη και φαινομενικά άσχετα - με τα οποία ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου έρχονταν σε επαφή την περίοδο της έντασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 35χρονος - μουσουλμάνος με καταγωγή από τη Θράκη - δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας, ενώ έχει λάβει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να απολογηθεί στον ανακριτή και να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Κατεχάκη, το «άνοιγμα» των κινητών τηλεφώνων, του laptop και των usb sticks που βρέθηκαν στην κατοχή του, αναμένεται να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις, τόσο για τις πληροφορίες που διακινούσε προς την τουρκική πλευρά, όσο και για το εάν έχει «στρατολογήσει» κι άλλα άτομα από το νησί.

Όσον αφορά στον 56χρονο, φέρεται να τον προσέγγισε καθώς είχε τη δυνατότητα να κάνει συνεχή ταξίδια από και προς το Καστελόριζο, παρατηρώντας χωρίς να κινεί υποψίες τις θέσεις του ελληνικού στόλου, αλλά και την φρουρά του συμπλέγματος της Μεγίστης (σ.σ. όπου η μεταφορά γίνονταν με σκάφη του εμπορικού ναυτικού).

Τι φέρεται να υποστήριξε ο 56χρονος μάγειρας

Οι δύο άνδρες, για την επικοινωνία τους, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα κρυπτογράφησης, ενώ σπάνιες ήταν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους σε απομονωμένα καφέ του νησιού.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά.

Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό σε διάφορα καφέ, ενώ μιλούσαμε σε διαδικτυακές εφαρμογές για να κλείνουμε ραντεβού», φέρεται να έχει καταθέσει ο 56χρονος μάγειρας.

Τέλος, οι Αρχές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από την εκδοχή ότι δεν το έκανε για να βγάλει χρήματα αλλά «για την πατρίδα».

Διαβάστε ακόμα

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ: Δύο συλλήψεις στη Ρόδο για κατασκοπεία

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.