Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αρκουμανέας: Από Φεβρουάριο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Για καλύτερη εικόνα της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται πλέον κάτω του ορίου του 4%, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι.

Στα στοιχεία που χαρίζουν αισοδοξία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αναφέρθηκε, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Αρκουμανέας αποκάλυψε ότι ο δείκτης θετικότητας που θα ανακοινωθεί σήμερα και αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα, έχει πέσει κάτω από το όριο του 4%, που υπάρχει και στην ΕΕ, έναντι 4,34% που ήταν δύο εβδομάδες πριν.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ κρίσιμες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ επανέλαβε τη σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Από τον Φεβρουάριο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι «ο προγραμματισμός έχει γίνει με την κεντρική συμφωνία της ΕΕ κι εμείς θα πάρουμε τις δόσεις που είναι αρκετές για να ξεκινήσουμε με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στις μονάδες φροντίδας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα οι πιο ευάλωτοι θα αρχίσουν να έχουν την απαραίτητη ανοσία από το εμβόλιο, «το οποίο από ότι φαίνεται έχει κι εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Στον γενικό πληθυσμό ο εμβολιασμός θα καθυστερήσει ακόμα και ο κύριος Αρκουμανέας υπολογίζει πως θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι.

Όλοι οι δείκτες πέφτουν - Πάνω από 30.000 τα τεστ ημερησίως

Σε ό,τι αφορά τα τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, ο προεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι «καθημερινά πραγματοποιούμε πάνω από 30.000 τεστ κι έχουμε φτάσει και το ρεκόρ των 36.000 σε μια ημέρα, ενώ από εβδομάδα θα κάνουμε και περισσότερα τυχαιοποιημένα μέσα από το testing.gov.gr και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 40.000».

Τα δεδομένα είναι καλύτερα, καταγράφεται πτώση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές αυτά είναι πλέον διψήφια, όπως σημείωσε.

«Ενδεικτικά, χθες κάναμε 36 τυχαίες δειγματοληψίες drive through σε όλη την Ελλάδα και το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,59%. Όλοι οι δείκτες πέφτουν, ίσως με πιο αργό ρυθμό, αλλά και οι διασωληνωμένοι περιορίστηκαν σε κάτω από 500 και αναμένουμε πτώση και του δείκτη των θανάτων, ο οποίος ακόμα παραμένει ψηλά».

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές που έχει επιβληθεί σκληρότερο lockdown, ανέφερε ότι στην Κοζάνη καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και γι’ αυτό το λόγο επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.

«Η Δυτική Αττική με βάση τα τεστ που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αυτή που περιμέναμε, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο «Ελευθερία»

Νωρίτερα σήμερα δόθηκε στη δημοσίοτητα το σχέδιο «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται, τα ραντεβού θα κλείνονται με τρεις τρόπους από τον Ιανουάριο του 2021:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται πως τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι τρόφιμοι και εργαζόμενοι σε γηροκομεία, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, καθώς και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσουν οι εξής:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω


► Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
ανεξαρτήτως ηλικίας
► Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
► Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
► Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με
COVID-19

Στην τρίτη φάση, τα άτομα άνω των 18 χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Διαβάστε ακόμα

Κορονοϊός: Το σχέδιο «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα: Το sms στο 13034 και η σειρά με την οποία θα γίνουν

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet