Οι καλύτερες στιγμές του δύσκολου 2020 - Οι συντάκτες του Reader «ψήφισαν»

Κοινωνία

Εντάξει, το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά, μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Ήταν μάλιστα τόσο κακή που δεν καταφέραμε να βρούμε 10 γεγονότα που να σπάνε τη «μαυρίλα» που «άπλωσε» στον πλανήτη ο κορονοϊός και η χρονιά του.

Είναι το 2020 η χειρότερη χρονιά της ιστορίας της ανθρωπότητας; Επ' ουδενί.

Η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει τον 14ο αιώνα από τη Μαύρη Πανώλη - ασθένεια πιο θανατηφόρα και με πιο εμπορικό όνομα από τον κορονοϊό - και από δύο Παγκοσμίους Πολέμους τον 20ο αιώνα.

Η συντακτική ομάδα του Reader.gr λοιπόν, αφού συσκέφθηκε, διαφώνησε, αντιπαρατάθηκε, τελικά κατέληξε στα 9 γεγονότα που αποτέλεσαν χαραμάδες ελπίδας στο πυκνό... σκοτάδι του 2020.

Η δύση της Χρυσής Αυγής

Αντώνης Αναστασόπουλος 

Ούτε η παντελής ανικανότητα – και αυτή είναι η καλή εκδοχή – της Αστυνομίας να πιάσει τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστο Παππά, ούτε και η κωλυσιεργία του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία του Γιάννη Λαγού, μπορεί να μετριάσει το μέγεθος της είδησης.

Η Δικαιοσύνη, εκπροσωπούμενη από την Μαρία Λεπενιώτη, την Γεσθημανή Τσουλφόγλου και τον Ανδρέα Ντόκο έκανε -επιτέλους- τη δουλειά της και έβαλε μια διαχωριστική γραμμή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Τα χρόνια της ανοχής στη φασιστική δράση, της καταδίκης ανθρώπων που χαρακτήρισαν τους ναζί... ναζί, πέρασαν.

Το πρωί της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου του 2020, η Μαρία Λεπενιώτη ξεκίνησε να διαβάζει την απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους της μεγαλύτερης δίκης που διεξήχθη ποτέ στην Ελλάδα. «Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Ιωάννης Άγγος, ένοχος». Άρα, υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Και αν υπάρχει κάποιος τη διηύθυνε. «Για τη διεύθυνση: Νίκος Μιχαλολιάκος, ένοχος». Πεντέμιση χρόνια σε μια στιγμή.

Η Μάγδα Φύσσα εκεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, ξεσπά. Δάκρυα συγκίνησης, χαράς.Η πρόεδρος προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη.

Δευτερόλεπτα αργότερα η είδηση ταξιδεύει από την αίθουσα στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Αλεξάνδρας.

Μια ιαχή περισσότερο ανακούφισης και λιγότερο χαράς, δονεί τον χώρο από το γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι σχεδόν το ύψος της Ιπποκράτους.

Για μια δεκαετία, από την εκλογή του Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το 2010, μέχρι την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης το 2020, η Ελλάδα ανεχόταν - και μια σημαντική μερίδα κόσμου ψήφιζε- μια εγκληματική συμμορία.

Ο Παύλος Φύσσας, ο Σαχζάτ Λουκμάν, τα γνωστά και άγνωστα θύματα της Χρυσής Αυγής δεν γυρίζουν πίσω. Ο φασισμός δεν νικιέται με δικαστικές αποφάσεις. Ο τρόμος που προκάλεσε η ναζιστική οργάνωση στους αδύναμους που βρέθηκαν στο δρόμο της δεν ξεχνιέται. Έστω και προσωρινά όμως, η Χρυσή Αυγή έκανε το σύνθημά της, πράξη έστω και ακούσια.

«Ξεβρώμισε τον τόπο» απαλλάσσοντάς μας από την παρουσία της.

O κορονοϊός «έφαγε» τον Τραμπ

Χριστόδουλος Σκούντας

Τι έτος κι αυτό ε; Ο ορισμός της αποφράδας χρονιάς ήταν το 2020 αλλά μας έδωσε και κάποια καλά, με κυριότερο –κατά την ταπεινή μου γνώμη - την αποπομπή από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία εκλογική αναμέτρηση που… έσπασε καρδιές, ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του και έκανε ένα μεγάλο χατίρι στον πλανήτη.

Βλέπετε, μπορεί το 2020 να μας έκανε να… σιχτιρίσουμε αλλά παράλληλα «ξεμπρόστιασε» και όλες τις αδυναμίες του Τραμπ, με αποτέλεσμα και την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές.

Σε μια χρονιά όπου ο Τραμπ προσπάθησε να παραπληροφορήσει τους πάντες με αναρτήσεις στο twitter που δυναμίτιζαν την κοινή γνώμη, διαδίδοντας Fake News, που υπηρετούσαν με τον καλύτερο τρόπο την ατζέντα του, ο κορονοϊός ήρθε να δείξει πως ο «αυτοκράτορας είναι γυμνός».

Και τι δεν ακούσαμε… Πρώτα ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, μετά ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται ενώ κάποια στιγμή «έσκασε» και η ατάκα της χρονιάς: «Μπορώ να φανταστώ το απολυμαντικό να σκοτώνει τον ιό μέσα σε ένα λεπτό. Υπάρχει τρόπος να το χορηγήσουμε με ένεση ή να κάνουμε κάποιον καθαρισμό;». Μετά από αυτή την… αθώα απορία, οι ειδικοί άρχισαν να τραβούν τα μαλλιά τους και κόσμος να κάνει ενέσεις με χλωρίνη για να σκοτώσει τον ιό…

Έπρεπε να νοσήσει ο ίδιος με τον κορονοϊό για να «μαζευτεί» κάπως ακόμα κι αν μετά την ήττα του στις εκλογές, λογαριασμοί στα social media που υποστηρίζουν Τραμπ κραύγαζαν ότι ο Covid-19 ήταν απλά μία συνομωσία για να αποκαθηλώσουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο…

Εν κατακλείδι, η ιστορία θα γράψει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε «κάτω από τη βάση» στη διαχείριση της πανδημίας με αποτέλεσμα να χάσει και τις εκλογές.

Και αυτή η ήττα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ειδήσεις που ακούσαμε το (εξαποδώ) 2020.

 

Το εμβόλιο της ελπίδας και της... αμφισβήτησης

Γιώργος Κυριακίδης

Καθώς το 2020 ολοκληρώνεται, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα και τον κόσμο έχει ήδη αρχίσει.

Ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν ότι την ίδια χρονιά που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στον πλανήτη, θα βρισκόταν και το βασικό όπλο για την αντιμετώπισή του.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή έχουμε όχι ένα, αλλά πολλά διαφορετικά εμβόλια, που δοκιμάζονται παγκοσμίως και υπόσχονται υψηλή αποτελεσματικότητα.

Οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για «τείχος προστασίας» απέναντι στον ιό εφόσον εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Με δεδομένο ότι προηγήθηκαν οι κρατικοί αξιωματούχοι και τα μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων, απομένει να φανεί ποια θα είναι η διείσδυση του εμβολίου στους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ένα ορόσημο για την πορεία της διαδικασίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως εξακολουθεί να συμβαίνει με τους αμφισβητίες της μάσκας, το εμβόλιο θα χρειαστεί τον χρόνο του για να μπορέσει να πείσει ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού για τη χρησιμότητά του.

Οι αρνητές βρίσκουν ένα σωρό επιστημονικοφανείς και μη θεωρίες για να αντικρούσουν ανακοινώσεις και ευρήματα που έχουν θεσμικό χαρακτήρα.

Ανεξαρτήτως του βαθμού προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια ή των παρενεργειών που ενέχουν για τους αποδέκτες τους, κανένας δεν αμφισβητεί ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν μια λοιμώδη νόσο.

Παρόλο που η επιτυχία του εμβολιασμού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης με τον κορονοϊό, σε αυτό το χρονικό σημείο και για αρκετούς ακόμα μήνες, οι κάτοικοι των φτωχότερων χωρών του πλανήτη δεν θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Η παρασκευή δισεκατομμυρίων ακόμη δόσεων σε χαμηλές τιμές για τον αναπτυσσόμενο κόσμο καθίσταται επιτακτική, ειδικά με βάση τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Νιγηρία και το Πακιστάν.

Εάν η εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού ήταν η χειρότερη είδηση του 2020, το εμβόλιο ήρθε ως μια «ένεση» ελπίδας ότι η επόμενη χρονιά μπορεί να εμπεριέχει και μια γερή δόση κανονικότητας.

Το Black Lives Matter είναι ισχυρό

Γιώτα Ρουγκάλα

Το 2020 και το «καλό» είναι σχήμα οξύμωρο.

Εξίσου οξύμωρο είναι να κατατάσσουμε σε αυτή τη λίστα των καλύτερων πραγμάτων της χειρότερης χρονιάς, ένα κίνημα που «φούντωσε» και πάλι εξαιτίας του ότι εν έτει 2020 εξακολουθούν να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Black Lives Matter (BLM) έγινε και πάλι επίκαιρο το 2020, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Η δολοφονία του Φλόιντ, τον οποίο ο Σόβιν πατούσε στο λαιμό μη αφήνοντάς τον να αναπνεύσει, έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι βροντοφώναξαν κατά της αστυνομικής και της ρατσιστικής σε βίας σε βάρος των Αφροαμερικανών, που μαίνεται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι περίπου 15 έως 26 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντάς το ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στην ιστορία τους.

Τώρα, γιατί αυτό το κίνημα είναι κάτι καλό αν και πρόκειται για μια μάχη που θα έπρεπε να έχει ήδη κερδηθεί: Γιατί προηγήθηκαν της δολοφονίας Φλόιντ εκατοντάδες άλλες, που δεν μπήκαν ούτε κάτω από τα... ζώδια στις εφημερίδες, που δεν έπαιξαν στα δελτία ειδήσεων και αυτό το Κίνημα φώναξε «μέχρι εδώ».

Γιατί κάθε άλλη δολοφονία μετά από αυτή του Φλόιντ, όπως αυτή του Ντάνιελ Προυντ και της Μπρεόνα Τέιλορ, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η επιτυχία του BLM έπαιξε το δικό της ρόλο και στην αποπομπή του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο (ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «σύμβολο μίσους» το σύνθημα Black Lives Matter στην 5η Λεωφόρο). Όχι ότι οι Αφροαμερικανοί είναι fans του Τζο Μπάιντεν αλλά μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον (η επιλογή της Κάμαλα Χάρις στο ρόλο της αντιπροέδρου έπαιξε καταλυτικό ρόλο).

Το Black Lives Matter θα το θυμόμαστε σίγουρα.

Όχι με χαμόγελο απαραίτητα, όπως συνήθως θυμόμαστε τα ευχάριστα γεγονότα αλλά με έναν κόμπο στο στομάχι, που σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι καλό. Μας θυμίζει ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεμπερδέψουμε με την προκατάληψη σε βάρος των αφροαμερικανών και την αστυνομική αυθαιρεσία.

Γκισέ τέλος – Πιστοποιητικά με ένα... κλικ!

Σπύρος Βασιλείου 

Το 2019 με την ίδρυση του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης έγινε η αρχή, όμως μέσα στο 2020 είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Η πανδημία και οι συνθήκες που επικρατούν (και) στη χώρα μας επέσπευσαν τις διαδικασίες, αλλά πλέον μπορούμε να το πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά. Η Ελλάδα προσπαθεί και σε σημαντικό βαθμό τα καταφέρνει, να αφήσει πίσω τη γραφειοκρατία!

Το gov.gr ήταν από τα σημεία αναφοράς τη χρονιά που ολοκληρώθηκε καθώς για πρώτη φορά ο πολίτης - μεταξύ άλλων - μπορεί να εξυπηρετηθεί για απλά πράγματα όπως είναι για παράδειγμα ένα πιστοποιητικό, δίχως να αναγκαστεί να στηθεί στην ουρά κάποια υπηρεσίας ή κέντρου εξυπηρέτησης.

Επίσης σταδιακά μπορεί να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά σε στοιχεία και που τον αφορούν και δεδομένα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να του είναι απαραίτητα.

Ουσιαστικά υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες σε πολλά υπουργεία συγκεντρώθηκαν σε έναν ιστότοπο.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να διαπεραιώσει τις υποχρεώσεις του, ψηφιακά. Ξεμπλοκάρει έτσι σε έναν σημαντικό βαθμό το... περίφημο «τέρας της γραφειοκρατίας».

Η περίφημη ψηφιακή διακυβέρνηση είναι κάτι που ακούγεται στις προεκλογικές εξαγγελίες πριν ακόμα η χώρα μας μπει στην κρίση και στα μνημόνια. Εν τέλει στο φινάλε της δεκαετίας δείχνει να υλοποιείται αν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά.

«Θα το είχαμε έναν - δυο μήνες αργότερα. Επιλέξαμε να το φέρουμε λίγο πιο μπροστά, κάναμε μια ανακατανομή στους ανθρώπινους πόρους μας. Κάποια πράγματα τα πήγαμε πιο πίσω, αλλά τα βασικά πράγματα που ήταν ουσιώδη για τις μέρες του lockdown, τις φέραμε μπροστά» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Reader.gr ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δεδομένα οι συνθήκες μέσα στο 2020, και ειδικά τα lockdown, πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, με τον κόσμο να στρέφεται προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές όχι μόνο με τα τραπεζικά ιδρύματα -όπως ήταν διαδεδομένο μέχρι τώρα, ειδικά για πληρωμές κτλ- αλλά και με το ίδιο το κράτος εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο και, ας είμαστε ειλικρινείς..., ψυχική ηρεμία!

Για πρώτη φορά μια γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Μυρτώ Αρετάκη

Η Κάμαλα Χάρις έγινε το 2020 η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα της αντιπροέδρου.

Η Χάρις είναι παράλληλα και η πρώτη μαύρη γυναίκα ασιατικής καταγωγής, που κατορθώνει να πρωταγωνιστήσει στην παραδοσιακά ανδροκρατούμενη και επιρρεπή στις φυλετικές διακρίσεις αμερικανική κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ανάδειξή της στο αξίωμα αυτό έχει διττή συμβολική σημασία, καθώς αποτελεί μια νίκη τόσο για τις γυναίκες συνολικά, όσο και για εκείνες που οι μεταναστευτικές τους ρίζες συνιστούν μέχρι σήμερα εμπόδιο στα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους να αναγνωριστούν για την επαγγελματική προσφορά τους.

Όπως ανέφερε η ίδια στην πρώτη ιστορική ομιλία της μετά την εκλογή της, «κάθε μικρό κορίτσι, που παρακολουθεί σήμερα, βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα ευκαιριών».

«Το μήνυμα της χώρας μας προς τα παιδιά μας - ανεξάρτητα από το φύλο - είναι ξεκάθαρο: Ονειρευτείτε φιλόδοξα, κινηθείτε με αυτοπεποίθηση και δείτε τον εαυτό σας με τρόπο που οι άλλοι μπορεί να μην σας βλέπουν, απλά και μόνο επειδή δεν το έχουν ξαναδεί. Και εμείς θα σας χειροκροτούμε σε κάθε βήμα».

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η καταγωγή της Χάρις, ως κοσμοπολίτισσας Ινδοαμερικανίδας με αφροαμερικανικές ρίζες, δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για τη σύναψη σχέσεων με νέες γωνιές του πλανήτη, ενώ αποτελεί αναμφισβήτητα μια γροθιά στο συντηρητικό κατεστημένο Τραμπ.

Η Χάρις, της οποίας η μητέρα και ο πατέρας μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ινδία και την Τζαμάικα αντίστοιχα, έχει αποτελέσει στο παρελθόν την πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια την πρώτη μαύρη, που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνια, της μεγαλύτερης πολιτείας των ΗΠΑ.

«Για τους κόπους των γυναικών, που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία, βρίσκομαι εδώ», είχε αναφέρει η ίδια. «Για τα όνειρα και τους στόχους τους».

«Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία».

H SpaceX και ο Έλον Μασκ μας έφεραν πιο κοντά στο διάστημα

Γιώργος Φρουζάκης 

Ίσως ακούγεται παράδοξο αλλά το 2020 ο Έλον Μασκ και η εταιρεία του, η SpaceX είχαν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρόνια και σίγουρα μας έφεραν πιο κοντά στο διάστημα.

Το 2020 η SpaceX πραγματοποίησε 26 επιτυχημένες αποστολές, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κρατούσε από το 2018 με 21.

Ωστόσο το συγκεκριμένο νούμερο λέει μόνο ένα μικρό μέρος από τα επιτεύγματα της εταιρίας του Έλον Μασκ, αφού δύο από τις αποστολές έστειλαν αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) και ήταν οι πρώτες που έστειλαν ανθρώπους από αμερικάνικο έδαφος στον ΔΔΣ από τη στιγμή που η NASA αποφάσισε να καθηλώσει τον στόλο της στο έδαφος το 2011.

Η πρώτη αποστολή ήταν της κάψουλας «Dragon Endeavour» με τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλεϊ που αναχώρησαν την 30ή Μαΐου από τη Φλόριντα με πύραυλο της SpaceX, ενώ τον τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο η εταιρία απέστειλε άλλες δύο αποστολές, χωρίς αστροναύτες αλλά με ρομπότ.

Ακόμα έδειξε ότι διαθέτει και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του εξοπλισμού της αφού τον Νοέμβριο εκτοξεύτηκε το επανδρωμένο σκάφος Crew-1 Dragon «Resilience» με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τους αστροναύτες Μάικ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ΔΔΣ),  Σάνον Γουόκερ και  Σοΐτσι Νογκούτσι.

Ο Μασκ από το 2002 όταν και δημιούργησε την SpaceX έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος του είναι να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποικήσει τον Άρη.

Οπότε ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα μέσα στο 2020 ήταν τα όσα κατάφερε να επιτύχει η SpaceX προκειμένου να προσεγγίσει αυτόν τον στόχο.

Στις 9 Δεκεμβρίου η εταιρία ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship.

Ο πρωτότυπος πύραυλος SN8 εξερράγη αφού έφτασε σε υψόμετρο 41.000 πόδια (12.500 μέτρα) μετά την εκτόξευσή του από την εγκατάσταση της εταιρείας στο Boca Chica του Τέξας.

Ο Μασκ διευκρίνισε ότι η φάση της ανόδου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η καταστροφή οφείλεται στο ότι η πίεση στη δεξαμενή καυσίμων ήταν χαμηλή κατά την κάθοδο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητα στην προσγείωση.

Όμως δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, γράφοντας στο Twitter, «Άρη Ερχόμαστε», ενώ ήδη είναι έτοιμος ο επόμενος πρωτότυπος πύραυλος ο SN9. 

Ο πλανήτης πήρε - προσωρινά - ανάσα

Παρασκευή Βονάτσου 

Ξαφνικά, το 2020, ο χρόνος σαν να πάτησε «φρένο». Οι πολύβουες λεωφόροι ερήμωσαν. Εκεί που χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι πατούσαν και ξαναπατούσαν, δεν διάβαινε κανείς. Τα αστικά νυχτερινά φώτα χαμήλωσαν ή έσβησαν.

Μια λέξη που ως τότε αφορούσε λίγους, έγινε η καθημερινότητα όλων: Καραντίνα. Στο τέλος Μαρτίου του 2020 περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν υποχρεωθεί να μείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Η ζωή έφυγε από τις πόλεις. Και χωρίς το φόβο της ανθρώπινης παρουσίας, άγρια ζώα άρχισαν να... κόβουν βόλτες μέσα σε αστικές περιοχές.

Στη Νάρα της Ιαπωνίας, ελάφια μπήκαν στο μετρό. Άγριες γαλοπούλες έκαναν «κατάληψη» σε ένα δημοτικό σχολείο στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια. Κογιότ ξεθάρρεψαν και βγήκαν σε μια γέφυρα στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε ένα εθνικό πάρκο στη Χιλή, λιοντάρια ξάπλωσαν στην άσφαλτο σαν γάτες στον καναπέ, για να πάρουν έναν υπνάκο, αφού από το δρόμο έπαψαν να περνούν αυτοκίνητα.

Στην πολυσύχναστη παραλία του Σαν Φελίπε στην Καλιφόρνια, τις «θέσεις» των τουριστών πήραν τα... ρακούν, ενώ στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, τα δελφίνια πλησίασαν στην προβλήτα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, πετρίτες, ένα είδος γερακιού, έκαναν φωλιά σε ένα πάρκο στο Λονδίνο, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80

Η «κυριαρχία» του ανθρώπου παραμερίστηκε για λίγο και άφησε χώρο για την άγρια πανίδα που τελικά δεν είναι και τόσο μακριά.

Η υπερδόμηση, ο εντατικός τουρισμός, οι πυρκαγιές, τα φυτοφάρμακα έχουν βαρύ αποτύπωμα στα οικοσυστήματα.

Στον αντίποδα της μάχης των ανθρώπων με τον κορονοϊό, τα θύματα και τις πρωτόγνωρες συνθήκες στην καθημερινότητα, με τη μείωση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας, ο πλανήτης πήρε μία βαθιά ανάσα ζωής, έστω και για λίγο

Τα επίπεδα της ρύπανσης μειώθηκαν τόσο που για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, η οροσειρά Dhauladhar των Ιμαλαΐων, έγινε ορατή από κάποια σημεία της Ινδίας.

Ίσως η φύση πήρε - για λίγο - πίσω τη χαμένη της δύναμη, σαν το μικρό αγριολούλουδο που κόντρα σε κάθε φυσικό νόμο, «σπάει» την άσφαλτο και ανθίζει.

Η χρονιά που συνειδητοποιήσαμε ότι η τέχνη είναι ανάγκη

Ελένη Ζώη - Τήλα

Αναμφίβολα το 2020 ήταν μία χρονιά που δοκίμασε τα όρια των αντοχών μας. Η «κλεισούρα» και η έλλειψη διασκέδασης μας έκαναν να στραφούμε στο… απομακρυσμένο θέαμα και να παρακολουθήσουμε παραστάσεις και συναυλίες μέσω διαδικτύου και τηλεόρασης, αποδεικνύοντας πως η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά πως το έχουν ανάγκη οι ψυχές των ανθρώπων.

«Η υγειονομική κρίση και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής ζωής επιτάχυναν την ενοποίηση της οικιακής, εξατομικευμένης ψυχαγωγίας με τον πολιτισμό» λέει ο κοινωνιολόγος, Άρης Τόλιος στο Reader.gr.

Οι ισχυρισμοί του επιβεβαιώνονται και από τα ρεκόρ θεάσεων που σημειώθηκαν αυτή τη χρονιά σε διαδίκτυο και τηλεόραση.

Το «Τρίτο Στεφάνι» που προβλήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο και την Κυριακή, 5 και 6 Δεκεμβρίου, έκανε ρεκόρ με 15.594 προβολές σε 46 χώρες.

Επίσης, η σύμπραξη Άννας Βίσση – Δέσποινας Βανδή εκτίναξε την τηλεθέαση στον τελικό του Just The Two Of Us. Tο σόου βρέθηκε πρώτο σε τηλεθέαση, «χτύπησε» 41,4% στο δυναμικό κοινό, στο τέταρτο που οι δύο τραγουδίστριες «έλυσαν» τις διαφορές του μελωδικά.

Η Νατάσα Θεοδωρίδου, που συμμετείχε και στην πρώτη drive in συναυλία που διοργανώθηκε λόγω πανδημίας, «καθήλωσε» και τον Δεκέμβριο το τηλεοπτικό κοινό στο MEGA, σημειώνοντας σαρωτική πρωτιά τόσο στο δυναμικό κοινό 18-54 με ποσοστό 26,3%, όσο και στο σύνολο του κοινού με ποσοστό 22,4%.

«Θα μπορούσε» η καραντίνα να είναι μια ευκαιρία να καταλάβουμε ότι η τέχνη δεν είναι μια πολυτέλεια και κάτι αφηρημένο καθώς «η καραντίνα είναι απαγόρευση, δηλαδή όρια και όταν μας βάζουν όρια, μπορούμε να δούμε την ανοχή μας και κατά πόσο πειθαρχούμε», σύμφωνα με τα όσα είπε η ψυχολόγος, Νέλλη Θεοδοσίου στο Reader.gr.

Τελικά αποδείχτηκε πως τα όριά μας, όσον αφορά την έλλειψη του ψυχαγωγικού θεάματος... εξαντλήθηκαν ήδη, από την πρώτη καραντίνα και την αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και την τηλεόραση.

Γιατί όλοι ανεξαιρέτως έχουν ανάγκη την τέχνη, θαυμάζουν συγκεκριμένα ήδη και αναζητούν την ψυχική τους έκφραση μέσα από αυτά. Και φέτος καταλάβαμε το πόσο ανάγκη την έχουμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.