Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση:

  •  της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης  για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα 
  •  της  υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι εν λόγω  υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις τελευταίες  αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι και προβλέπουν  την από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και όχι των επικουρικών συντάξεων ενώ   δεν ρυθμίζεται  η επιστροφή  επιδομάτων-δώρων.

Ορίζουν επιπλέον ότι με την καταβολή των ποσών αυτών  οι συνταξιούχοι παύουν να έχουν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές είναι αντισυνταγματικές  καθώς παραβιάζονται οι  αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά   είναι  αντίθετη  και  στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Πλέον των παραπάνω, υποστηρίχθηκε ότι οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα  συμμορφώθηκε εν μέρει με αυτές.

Ο αντίλογος Δημοσίου-ΕΦΚΑ

Από την πλευρά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου τονίστηκε κυρίως ότι το οικονομικό βάρος για τα κρατικά ταμεία στην περίπτωση που δικαιωθούν οι προσφεύγοντες θα είναι δυσβάσταχτο.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία σημειώνοντας ότι λόγοι  υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων καθώς κινδυνεύει η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ  ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας.

Οι  συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και πως προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς μεταξύ άλλων:

-650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν,

-Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν  18 Γαλλικά αεροσκαφη Rafale,

-Για τη  θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν  δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες,

-Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά  για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία,

-Τα οικονομικά προβλήματα από το μεταναστευτικό,

-Στην πανδημία, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και

-Η  αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.

 Η Ολομέλεια του ΣτΕ  επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA