Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Συνάντηση Μπεκατώρου - Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφτηκε σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου έπειτα από πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σε μια συμβολική κίνηση, που αποδεικνύει τη στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου έπειτα από τις αποκαλύψεις της για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από 23 χρόνια, προχώρησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η γνωστή πρωταθλήτρια έγινε σήμερα δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συζήτησε με την κυρία Σακελλαροπούλου.

Σε δηλώσή της μετά το τέλος της συνάντησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ήθος και τη ψυχική δύναμη της Μπεκατώρου, ενώ τόνισε πως «είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών».

Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.

Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο.

Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικήςεπιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στηχειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό.

Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένεςαπό την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη,καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά.

Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης.

Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών.

Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα,στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Σημειώνεται πως η Σοφία Μπεκατώρου θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, καθώς καλείται ως πρώτη μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που παρήγγειλε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά τις καταγγελίες της, για τα όσα υπέστη το 1998.

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την διενέργεια της προκαταρκτικής, αφού μελέτησε τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξεκινά την επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης με πρώτη μάρτυρα την Ολυμπιονίκη και στόχο να παρακινηθούν και άλλες αθλήτριες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, να προσέλθουν στις Αρχές για να καταθέσουν.

Διαβάστε ακόμα

Kαίτη Γαρμπή σε Σοφία Μπεκατώρου: «Βούλιαξέ τους κορίτσι μου»

«Το μεγάλο ευχαριστώ θα στο πει η ψυχή σου»: Το «γράμμα» της Λιάνας Κανέλλη στη Σοφία Μπεκατώρου

 

 

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κατερίνα Σακελλαροπούλου