Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το χαρακτήρισε «το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών που θα γίνουν και θα οδηγήσουν την Αστυνομία στον 21ο Αιώνα» 

Στόχος είναι η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε ηπιότερη διαχείριση, εκτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση τρωτότητας της κάθε συνάθροισης και να γίνεσαι κλιμακούμενη χρήση μέσων και η χρήση δακρυγόνων με μέτρο.

Με άλλα λόγια, οι ρίψεις νερού από τον «Αίαντα», τα χημικά και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης θα είναι τα τελευταία μέσα που θα χρησιμοποιούνται.

Η ομάδα η οποία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις θα είναι η ομάδα ΟΔΟΣ, που είδαμε να κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες. Σημαντική αλλαγή και η χρήση καμερών από τις διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, όπου θα καταγράφονται τα οποία επεισόδια – εμπλοκή αστυνομικών με πολίτες, για να μην υπάρχει καμία «σκιά» ως προς τη διαχείριση τους από την ΕΛ.ΑΣ. Το υλικό θα δίνεται σε απευθείας μετάδοση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ θα έχει πρόσβαση ο εισαγγελέας σε περίπτωση σχηματισμού δικογραφίας ή καταγγελίας πολιτών.

Το σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων: – Αρχικά θα μπαίνουν φραγμοί (εμπόδια σταθερά ή ανθρώπινο τείχος), – Στη συνέχεια θα γίνεται απόκρουση των επιθέσεων από διάφορα αντικείμενα ή απώθηση με τη χρήση ασπίδας, – Εάν συνεχίζονται τα επεισόδια θα γίνεται χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες) – Και τέλος χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Η Aστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο: «Το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση των συναθροίσεων δίνει έμφαση στον περιορισμό των εντάσεων, στην πρόληψη συγκρούσεων και στη χρήση ήπιων μεθόδων (διαμεσολάβηση, επικοινωνία, ενεργητικός διάλογος)

για την αποφυγή κλιμακώσεων. Για αυτό λόγο, τη διαχείριση των συναθροίσεων αναλαμβάνουν ομάδες ήπιας αστυνόμευσης (ΟΔΟΣ, Διαμεσολαβητές, ένστολοι Αστυνομικοί σε μέτρα τάξης, Τροχαία κτλ). Η καταστολή περιορίζεται στο ελάχιστο

και μόνο κατόπιν εξάντλησης όλων των ηπιότερων αποτρεπτικών μέσων. Η χρήση δακρυγόνων μέσων και η εμπλοκή διμοιριών ΥΑΤ θα αξιοποιείται μόνο ως ύστατη επιχειρησιακή επιλογή σε περιπτώσεις διάλυσης, επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των

εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της επιείκειας. Η επιχειρησιακή αστυνομική δράση προϋποθέτει τη χρήση εξοπλισμού και μέσων, τα οποία η διεθνής πρακτική έχει καταδείξει ότι ενισχύουν και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνάθροιση και την προστασία των συγκεντρωμένων και των διερχόμενων πολιτών. Η χρήση τους γίνεται βάσει κωδικοποιημένης κλίμακας, ανάλογης με την επικινδυνότητα του μέσου της επίθεσης, της απειλής και της διακύβευσης των εννόμων αγαθών»

«Η διαχείριση των βίαιων επεισοδίων στο πλαίσιο μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης γίνεται από τις κατεξοχήν εξειδικευμένες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιβολή και την αποκατάσταση της τάξης (ΥΜΕΤ, ΥΑΤ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ακολουθεί προτεινόμενη κωδικοποιημένη κλίμακα μέσων. Τονίζεται πως τα δύο τελευταία στάδια της κλίμακας (χρήση νερού και χρήση δακρυγόνων μέσων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης) μπορεί να αξιοποιηθούν διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν και την αναγκαιότητα διαχείρισης της κατάστασης» σημειώνεται επίσης. 

«Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο 

Διαβάστε ακόμα: 

Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια σε πανεπιστημιακή αστυνομία και κλειστές σχολές

Άδωνις Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν θέλει να ανοίξει με λίγα τετραγωνικά

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA