Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν «σκάσει» η Αθήνα - Υψηλού κινδύνου το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων

Για την πορεία του κορονοιού στην χώρα μας, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του ιού στην Αθήνα.

Ο κύριος Σύψας εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, τονίζοντας ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά κι ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. 

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι ο ίος είναι εδώ, αλλά και ότι δεν αποκλείεται νέο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Υψηλού κινδύνου» το άνοιγμα Γυμνασιών - Λυκείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων - Λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, καθώς είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό, γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της εστίασης, πάλι, δήλωσε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες, γιατί δυστυχώς λειτουργεί σαν εστία υπερμετάδοσης.  Υπογράμμισε ότι υπάρχει  η ατόμικη ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε.

«Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Σύψας.

Δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής σημείωσε, παράλληλα, πως για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, δεν θα πρέπει να έχουμε κάποιο ατύχημα:

 «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές, αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι  δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός, ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα ανέφερε πως - δεδομένων των συνθηκών - «είμαστε πάρα πολύ καλά».

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τέλος, δήλωσε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν. 

Διαβάστε ακόμα

Προσεκτικό άνοιγμα ανά δύο εβδομάδες- Μετά τα σχολεία οι μετακινήσεις εκτός νομού

Ανοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών 80 έως 84 ετών


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κορονοϊός #Κρούσματα #Σχολεία #Αττική