Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων PULSE RC για το εργασιακό τοπίο μετά τη λήξη της πανδημίας, που έγινε με πρωτοβουλία  της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας SOCIALDOO, για την πλειονότητα των εργαζόμενων η εργασία στο γραφείο παραμένει πρωτεύουσα επιλογή. Όχι μόνο λόγω της ανάγκης κοινωνικοποίησης, αλλά και για τη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα που επιτρέπει.

Η έρευνα διεξήχθη στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, πριν από την επιβολή του τελευταίου lockdown στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν αποτυπώνει το μέγεθος της κόπωσης που επήλθε το τελευταίο διάστημα στους εργαζόμενους από την παρατεταμένη παραμονή τους στο σπίτι. Συγκεκριμένα, σε αυτή έλαβαν μέρος πάνω από 2.000 άτομα,  με κύριο ερώτημα «Μετά την Πανδημία: εργασία από το σπίτι ή στο γραφείο;».

Στόχος ήταν να καταγραφεί η απάντηση σε μία τουλάχιστον από τις αλλαγές που επέφερε ο κορονοϊός στην καθημερινότητά μας. «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», σημειώνει ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της PULSE RC, «παρουσιάζουν οι απαντήσεις του ενεργού οικονομικά τμήματος του δείγματος (απασχολούμενοι και άνεργοι).

Αν και, κατά την άποψη τους, η τηλεργασία μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%), η φυσική παρουσία στα γραφεία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, σύμφωνα με το (συντριπτικό) 80% των οικονομικά ενεργών συμμετεχόντων».

«Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον», συνεχίζει ο κ. Αράπογλου, «έχει η διαπίστωση ότι, σε όλες σχεδόν τις επιμέρους πλευρές και παράγοντες που διερευνήθηκαν, η «εργασία στο γραφείο», υπερέχει λίγο ή πολύ της «εργασίας κατ΄οίκον»! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα για τη «δυνατότητα επιλογής» μετά τη λήξη της πανδημίας οι έξι στους δέκα (59%) δηλώνουν ότι θα επέλεγαν την «εργασία στο γραφείο», έναντι τριών στους δέκα που θα επέλεγαν «το σπίτι».

Επίσης, η επιλογή της «εργασίας στο γραφείο» υπερέχει  συντριπτικά στις απαντήσεις των ερωτημάτων:

-«Ποιο από τα δύο θα βοηθούσε περισσότερο στη συνεργασία σας με συναδέλφους και συνεργάτες;» 79% έναντι 9%.

-«Ποιο βοηθά καλύτερα την προσέγγιση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης;» 73% έναντι 12%.

-«Που θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουλεύετε;» 68% έναντι 20%.

-«Ποιο από τα δύο θα σας έκανε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια για τη δουλειά σας;» 68 έναντι 17%.

Παρότι πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το Σπίτι» στο δίλημμα: «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με μέλη της οικογένειας σας;» κι εδώ περισσότεροι επιλέγουν «γραφείο» (47%) έναντι 38% «σπίτι».

Ένα βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι ότι η εργασία από απόσταση μπορεί να υποκαταστήσει -σε κάποιον βαθμό- την «εργασία στο γραφείο» και για την περίοδο της πανδημίας αποτελεί σημαντικό έως απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Όμως, η «εργασία στο γραφείο» εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα, παραμένει ελκυστική στον εργαζόμενο, με πολλά και ισχυρά κίνητρα. Για την περίοδο μετά την πανδημία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί την επικρατούσα -αν και όχι τη μόνη- επιλογή.

Διαβάστε ακόμα:

«Επιστροφή στο γραφείο» επιλέγουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική έρευνα της PULSE RC για την SOCIALDOO

Κορονοϊός και εργασία: Πώς η πανδημία επηρέασε την Ευρώπη – Ευάλωτοι οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA