Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες, δημιουργήθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Όμως, η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ», επισήμανε αρχικά ο υπουργός Υγείας. 

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων. Τώρα, οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Πέρα από τις αιτίες, πρέπει να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 400 εκατομμυρίων πολιτών, με 22 τρισ. ΑΕΠ στη δημόσια υγεία, πρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους πολίτες. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τους εμβολιασμούς προήλθε από κρατικούς πόρους, από χρήματα φορολογούμενων, των πολιτών της ΕΕ και της χώρας μας», συνέχισε ο κ. Κικίλιας

«Πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα σημεία της κοινής μας πολιτικής. Τα κράτη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι χωρίς υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», συμπλήρωσε.

«Ανησυχητική η αύξηηση των κρουσμάτων»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική». «Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5.324. Τα είναι 2.374 στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.445 συμπολίτες μας, και η μείωση στις κλίνες είναι μικρή. Η κάλυψη των ΜΕΘ είναι σχετικά υψηλή, 48% σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Κικίλιας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην εμβολιαστική κάλυψη: «Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια στη χώρα μας. Έχει ως πυλώνα το υπουργείο Υγείας και είναι ικανοποιητικό να βλέπουμε συμπολίτες μας να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με ασφάλεια και μεθοδολογία. Σε ένα τεράστιο εγχείρημα, θα προκύπτουν και προβλήματα.

Υπάρχει κόπωση, αλλά και επιθυμία για εμβολιασμό και επιστροφή στην κανονικότητα. Η εκστρατεία πάει πολύ καλά και η ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει να μπορούμε να εμβολιάζουμε και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας. Θέλουμε να αυξάνονται οι ποσότητες των εμβολίων και περριένουμε την απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Astra-Zeneca.»

«Καμία εκτίμηση για το λιανεμπόριο προς το παρόν»

Αναφερθείς στο άνοιγμα των καταστημάτων, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτίμηση για το λιανεμπόριο «Έχουν περάσει 8 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι η εικόνα. Θα πρέπει να περιμένουμε περίπου μια εβδομάδα ακόμα για να δούμε. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική ζωή και εκπαίδευση, η επιτροπή λοιμωξιολόγων μελετάει τα στοιχεία και εισηγείται, ενώ η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις.»

Για την παράδοση των εμβολίων, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «το σχέδιο μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα σενάρια αφίξεων εμβολίων. Έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και με την ασφάλεια της δεύτερης δόσης. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός συμπολιτών μας με υποκείμενα νοσήματα.

Η νόσος είναι μοιραία πολλές φορές για άτομα μεγάλης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες. Μαζί με τα άτομα 70-74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων«, διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Ενημέρωση κομμάτων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών: «Στις 10 Δεκεμβρίου, είχα πει ότι είναι υποχρεώσή μας να μιλάω σε τρία επίπεδα. Για τον εμβολιασμό, την εμβολιαστική αλυσίδα και την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών. Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια. Σε πρακτικό επίπεδο, η αρχή εμβολιασμών ενημερώνει τους πολίτες, δίνοντας απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα -μαζί με την κυρία Θεοδωρίδου, τον κύριο Τσιόδρα και τον κύριο Θεμιστοκλέους,  το σύνολο των κομμάτων για την πορεία των εμβολιασμών και των επιδημιολογικών δεδομένων. Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες. Αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τη δεύτερη δόση σε όσους κάνουν την πρώτη.»

Διαβάστε ακόμα:

Ενημερώνει τα κόμματα για τον κορονοϊό ο Βασίλης Κικίλιας

Κικίλιας για εμβολιασμούς: Χαιρόμαστε που υλοποιείται ένα τεράστιο υγειονομικό σχέδιο 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA