Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για ανομία και υποστήριξε ότι παραβατικές ομάδες έχουν εγκαταστήσει καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Υπάρχουν συνάδελφοί μου, που αυτολογοκρίνονται για να μη στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και προσέθεσε ότι σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για κατασκευή drones ακυρώνονται από τους καθηγητές, ώστε να μη στοχοποιηθούν για «φιλομιλιταρισμό».

Ειδική αναφορά έκανε και για τους καθηγητές Εγκληματολογίας, που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των «ομάδων ανομίας» καθώς, όπως είπε, «η συγκεκριμένη επιστήμη αποτελεί εχθρό των συγκεκριμένων ομάδων, καθώς προβλέπει την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές».

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων, γιατί γίνονται στόχος ομάδων φοιτητικών ή μη, που προσπαθούν αν αλιεύσουν οπαδούς» ανέφερε ο κ. Συρίγος, για να εξηγήσει πως η δράση των συγκεκριμένων ομάδων καταστρατηγεί το άσυλο ιδεών και την ελευθερία έρευνας.

«Δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Απαντώντας στην επίμαχη ερώτηση περί παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, εξήγησε: «Γιατί ήξεραν ότι τη μια μέρα θα επικοινωνούσαν με αστυνομία και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους που ασκούν εκφοβισμό. Το «Σιγά μην φοβηθώ» ήταν ένα τραγούδι κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτό το «σιγά μη φοβηθώ» είναι και η πραγματικότητα στα ιδρύματα, που επικρατεί ο φόβος».

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Είχαμε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ και τον ομόλογό του της Παλαιστίνης να μιλήσουν. Κάποιοι από αυτές τις ομάδες ζήτησαν να μην μιλήσει ο Ισραηλινός, τη στιγμή που ο πρέσβης της Παλαιστίνης δεν είχε πρόβλημα να συνομιλήσει μαζί τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA