Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» στη χορήγησή του στους άνω των 65 ετών θα πουν και οι Έλληνες επιστήμονες

Στα ίδια βήματα με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο, αναμένεται να κινηθούν και οι Έλληνες ειδικοί όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πει «όχι» στον εμβολιασμό αυτης της ηλικιακής κατηγορίας με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης.

«Όχι» στους άνω των 55 από το Βέλγιο

Κατά της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τα πιο ευάλωτα άτομα τάχθηκε το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου, συστήνοντας να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με τo euractiv.com, το οποίο επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βάντενμπρουκ, δήλωσε πως υπάρχει έλλειψη δεδομένων, γι’ αυτό επί του παρόντος απαιτείται «να εργαστούμε με βάση ό,τι είναι σίγουρο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα δεδομένα της μελέτης για άτομα άνω των 55 ετών δεν ήταν αρκετά.

Το Plan B της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που τελικά η εισήγηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι αρνητική.

Όπως είναι σαφές, με δεδομένη την υπάρχουσα προτεραιοποίση με βάση την ηλικία, κανένας εξ όσων θα εμβολιαστούν ως το τέλος Μαρτίου δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εταιρείας, αν συμφωνηθεί η μη χρήση του για ηλικιωμένους.

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει με παράλληλες εμβολιαστικές γραμμές, διαφορετικές των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να μην πάνε χαμένες σχεδόν 1 εκ. δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65: Νέο «όχι» του Βελγίου

AstraZeneca: To εμβόλιο μειώνει και τη μετάδοση του κορονοϊού κατά 67%Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Εμβόλιο