Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο

Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο σε διατάξεις που αφορούν την επιμέλεια των παιδιών αλλά και το οποίο φέρνει το e-διαζύγιο, θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο μετά από τέσσερεις δεκαετίες παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη (24/2) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Μεταξύ των αλλαγών είναι το e-διαζύγιο ή το «άυλο διαζύγιο» που θα κάνει πολύ πιο απλές τις διαδικασίες για τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να λύσουν τη σχέση τους χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους.

«Οι σύζυγοι μπορούν  με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους.(…) Η συμφωνία λύσης του γάμου  γίνεται  και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου  επέρχεται με την κατάθεση  αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης  στο ληξιαρχείο , όπου έχει  κατατεθεί η σύσταση του γάμου», προβλέπεται στη σχετική διάταξη με τίτλο «Συναινετικό Διαζύγιο».

Με το νομοσχέδιο ορίζονται επίσης για πρώτη φορά η καθιέρωση του τεκμήριου επικοινωνίας  και οι συνέπειες κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.

Ειδικότερα, προβλέπεται ο χρόνος επικοινωνίας του  παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν μένει στο ίδιο σπίτι, να είναι τουλάχιστον  στο ένα τρίτο του συνολικού χρόνου. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν σοβαροί λόγοι περιορίζεται ή σταματά αυτή η επικοινωνία, μεταξύ των οποίων είναι η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας  ελευθερίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάταξη εκείνη που προβλέπει ότι το δικαστήριο αναθέτει τη γονική μέριμνα λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του παιδιού και με σεβασμό στην ισότητα μεταξύ των γονέων ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις  εξαιτίας ιδίως του φύλου, του  σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής , της γλώσσας, της θρησκείας, της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης για πρώτη φορά ο θεσμός του οικογενειακού διαμεσολαβητή εφόσον οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη θα είναι το τελευταίο μέτρο. Τις υποθέσεις αυτές θα αναλαμβάνουν δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα έχουν παρακολουθήσει  έκτακτα σεμινάρια επιμόρφωση  στην Εθνική Σχολή Δικαστών με τη συμμετοχή όχι μόνο παλαιότερων δικαστών ,αλλά και παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Διαβάστε Ακόμα:

Μια εβδομάδα (τουλάχιστον) παράταση στο lockdown και μετά...τρέχουμε για το λιανεμπόριο

Ο «πονοκέφαλος» της «διγλωσσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.