Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, τονίζοντας ότι το lockdown εφαρμόζεται «άσχημα» και ότι αυτή τη στιγμή η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45% σε σχέση με το αντίστοιχο του Μαΐου.

 «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική εφαρμόζεται άσχημα, υπολογίζεται ότι η απόδοσή του είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε το μεγάλο αντίστοιχο lockdown, κάτι το οποίο δεν έχει φέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα ως τώρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην είναι τυπικά σε «κόκκινο» η Αττική».

Για να υπάρξει κάποιο άνοιγμα της οικονομίας ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από 10 στις 100.000 πληθυσμού, στην Αττική διαμένουν περίπου 4.500.000, οπότε πρέπει να πέσουν κάτω από 450.

Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση με τη μία εβδομάδα παράταση, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας που είναι η Αττική.

«Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο»

Επίσης εκτίμησε ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο, «αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή». 

Επιπλέον ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη η οποία προς το παρόν δεν καλύπτεται επαρκώς από τα εμβόλια, ωστόσο σημείωσε ότι το γεγονός ότι φαίνεται πως αν κάποιος νοσήσει από το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει νοσεί σοβαρά αν έχει αποκτήσει κάποια μορφή ανοσίας, δεν θα αυξήσει την πίεση στις ΜΕΘ.

Σε καλή κατάσταση στο τέλος Ιουνίου αν εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνει το στοιχείο ότι αν εμβολιαστούν και οι άνω των 60  τελειώνουμε σε μεγάλο βαθμό με τους θανάτους άρα και με τις διασωληνώσεις, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε:

«Σε ένα μεγάλο βαθμό ισχύει και επίσης ισχύει ότι αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου ή και νωρίτερα, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι  ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. «Δε θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», που σημαίνει ότι «θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε μέτρα προστασίας και να είμαστε ακόμα συνειδητοποιημένοι, αλλά θα έχουμε πολύ μικρότερο κίνδυνο ο καθένας.

Τέλος εκτίμησε ότι ανοσία της αγέλης θα αποκτηθεί Οκτώβρη με Νοέμβρη του 2021.

Διαβάστε Ακόμα:

Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: Μέχρι και 100% η προστασία νοσηλείας για κορονοϊό

Κορονοϊός: Υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική - Γιατί παραμένει τόσο αργή η μείωσή του;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA