Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ κατά Κούγια: Απειλούν με ένδικα μέσα για το σεξιστικό και ομοφοβικό «μανιφέστο»

Μια οφειλόμενη απάντηση δίνουν ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος ως συνήγορος του κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε λόγο για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις, επικρίνουν τον Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιδιώκει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των θυμάτων που κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι εκδίδονταν.

Επισημαίνουν, άλλωστε, πως «η εργασία ενός ατόμου στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται την εκ προοιμίου συναίνεσή του σε σεξουαλικές πράξεις», ενώ τονίζουν πως αυτού του είδους οι τοποθετήσεις «προσβάλλουν τον ίδιο τον Αλέξη Κούγια που τολμά να τις επαναφέρει στη σφαίρα του δημόσιου λόγου, εν έτει 2021». 

Οι οργανώσεις, που συνυπογράφουν, δηλώνουν παράλληλα πως αναμένουν θεσμικές αντιδράσεις για τις εν λόγω δημόσιες δηλώσεις, διαφορετικά θα κινήσουν οι ίδιες όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του πελάτη του, με την κατηγορία των κατ’ εξακολούθηση βιασμών, στηρίζεται σε μαρτυρίες “επαγγελματιών ομοφυλοφίλων” με πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικά κίνητρα.

Προχωρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη επιδιώκει την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των θυμάτων και μαρτύρων, με ακραία ομοφοβικό και σεξιστικό λόγο. H επίθεση σε μειονότητες και ευάλωτες ομάδες αποτελεί συνήθη τακτική ατόμων που επιχειρούν να αποτρέψουν περαιτέρω μαρτυρίες από το να βγουν στο φως στιγματίζοντας τα θύματα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, πρωτίστως στον Αλέξη Κούγια και εν συνεχεία στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα εξής: Κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός δεν εγγυάται κανενός είδους συναίνεση σε σεξουαλικές πράξεις και, φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα εναντίον της ηθικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας κάποιου ατόμου. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη δε σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων, αλλά με τον βιασμό ανηλίκων ατόμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι είναι κατάπτυστη και συνιστά πενιχρό επιχείρημα η αναφορά στις/στους σεξεργάτ(ρι)ες με όρους που εντείνουν το κοινωνικό στίγμα, πολλώ δε μάλλον η σύνδεσή τους με άτομα μη ετεροκανονικων σεξουαλικοτήτων και φύλων με σκοπό την προσβολή. Επιπλέον, πρέπει (δυστυχώς) να τονιστεί ότι η εργασία ενός ατόμου στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται την εκ προοιμίου συναίνεσή του σε σεξουαλικές πράξεις. Αυτού του είδους οι τοποθετήσεις προσβάλλουν τον ίδιο τον Αλέξη Κούγια που τολμά να τις επαναφέρει στη σφαίρα του δημόσιου λόγου, εν έτει 2021. 

Τέλος, η αναφορά του συνηγόρου Αλέξη Κούγια στη 40χρονη γυναίκα μάρτυρα με τον χαρακτηρισμό «ερωτευμένη», αναπαράγει για μία ακόμη φορά τις σεξιστικές αντιλήψεις που εδραιώνουν το καθεστώς της έμφυλης βίας. Ένα καθεστώς, του οποίου η κυρία Μπεκατώρου επέζησε και με θάρρος έφερε στην επιφάνεια, αντλώντας δύναμη από το τραύμα της και μπαίνοντας μπροστά, προκειμένου να μη χρειαστεί άλλες και άλλοι, τα δικά της και τα παιδιά όλων μας, να θεωρούν τη βία ως κάτι ανίκητο και δεδομένο. Ως ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις: Είμαστε εδώ και θα στεκόμαστε στο πλευρό των επιζώντων ατόμων της σεξουαλικής κακοποίησης ως το τέλος.

Θαυμάζουμε το κουράγιο των ανθρώπων αυτών να σταθούν απέναντι στην πατριαρχία, την έμφυλη βία και την κακοποίηση και να ‘’φωνάξουν’’ την αλήθεια τους, για να αντιληφθούμε συνολικά ως κοινωνία ότι τα θύματα δεν ευθύνονται σε τίποτα και για να μην υπάρξουν άλλα θύματα στο μέλλον.

Είμαστε εδώ για να τονίσουμε πως η σεξουαλική βία ξεπερνά κάθε όριο ανοχής μας.

Αναμένουμε θεσμικές αντιδράσεις σε τέτοιες δηλώσεις, και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν, θα τις προκαλέσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

Οι Οργανώσεις:

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο Intersex Greece Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ΟΛΚΕ Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας Athens Pride Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Πολύχρωμο Σχολείο Proud Seniors Gr ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω Υπερήφανοι Γονείς ΛΟΑΤ ΑμεΑ Thessaloniki Pride

Διαβάστε ακόμα

Ξαναέκλεισε το τηλέφωνο on air ο Αλέξης Κούγιας – Η «έκρηξη» του Παπαδάκη

Η αντίδραση του Σπύρου Μπιμπίλα στην προφυλάκιση Λιγνάδη: «Λυπάμαι Δημήτρη...»


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.