Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μίλησε ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρος Μπιμπίλας και τόνισε ότι μετά το σκάνδαλο με τις καταγγελίες παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου, θα υπάρξει αλλαγή στον Κώδικα Δεοντολογίας ώστε ν' απαγορευθούν διά ροπάλου οντισιόν παρουσία μόνο δύο ατόμων, καθώς κανείς δεν γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε σε τέτοιες καταστάσεις.

«Τις ακραίες συμπεριφορές δεν τις γνώριζε κανείς. Διότι, όταν γίνονται μέσα σε κλειστά σπίτια ή καμαρίνια ή αυτοκίνητα, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς άλλος εκτός από αυτούς τους δύο που είχαν αυτή την περιπέτεια. Άλλο να ξέρεις για κακή συμπεριφορά  ή για κακότροπες κινήσεις πάνω στη σκηνή ή για κάποια φλερτ πάνω από το ανθρώπινο όριο και άλλο τι συμβαίνει μέσα σε ένα κλεισμένο σπίτι, που έχει πάει κάποιος να κάνει οντισιόν. Θα μπει Κώδικας Δεοντολογίας και θα απαγορευθεί διά ροπάλου αυτό. Κανείς δεν θα πηγαίνει μόνος του σε έναν μόνο του για ακροάσεις ή για οτιδήποτε άλλο. Αν πάει δεν θα μπορεί να τον καταγγείλει, θα είναι αυτομάτως συνυπεύθυνος».

«Δεν με ενόχλησε το "μέτριος ηθοποιός"»

Ο Σπυόρος Μπιμπίλας μίλησε και για την υπόθεση Λιγνάδη και για τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του σκηνοθέτη, Αλέξη Κούγια που τον χαρακτήρισε «μέτριο ηθοποιό».

«Ο καλός ηθοποιός παίζει πάντα και τον μικρό και τον μεγάλο ρόλο εναλλάξ κι αυτή τη στιγμή να μου πουν να κάνω πέρασμα σε κάτι κάλο να κάνω πέρασμα ενός λεπτού το κάνω χωρίς να έχω πρόβλημα, χωρίς να λέω είμαι γνωστός και 45 χρόνια στο θέατρο. Θα συμμετέχω ακόμα και σε μία σκηνή και το έχω κάνει σε ταινία που θα βγει στους κινηματογράφους, στη μία πρωταγωνιστώ και στην άλλη κάνω πέρασμα», δήλωσε ο ηθοποιός.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να έχει ο κάθε άνθρωπος συνήγορο, ακόμη και ο Χίτλερ, αν ζούσε, θα είχε συνήγορο. Όμως δεν έχει δικαίωμα καμία υπεράσπιση να θίγει πρόσωπα, αναίτια και χωρίς λόγο. Δεν θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι αναφέρθηκε το όνομά μου. Προσωπικά δεν απάντησα καθόλου, απάντησε όλος ο θεατρικός χώρος και όλη η Ελλάδα. Δεν με ενόχλησε καθόλου το “μέτριος”. Καθόλου, έχω ακούσει χειρότερα. Έχω τέτοια ισχυρή προσωπικότητα και πεποίθηση για τον εαυτό μου, που δεν με ενδιαφέρει καθόλου ο σχολιασμός άλλων ανθρώπων», προσέθεσε.

«Έχω μείνει άναυδος από τον βαθμό της υπόθεσης Λιγνάδη»

Παράλληλα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από το βαθμό της υπόθεσης Λιγνάδη, καθώς υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο θέατρο αλλά όχι σε τέτοια έκταση.

«Η υπόθεση Λιγνάδη με αιφνιδίασε στο βαθμό αυτό. Όλοι στο θέατρο ακούγαμε κάτι, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περίεργη τα τελευταία χρόνια, αλλά σε τέτοιον βαθμό έχω μείνει και εγώ άναυδος, δεν μπορούσα να το φανταστώ».

Για τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ότι το ΣΕΗ μαζί με κάποιους δικηγόρους ήθελε να κάνει κακό στον σκηνοθέτη, ο Σπύρος Μπιμπίλας απάντησε:

«Αυτό είναι εντελώς λάθος γιατί εμείς ως σωματείο έχουμε μία και μοναδική δικηγόρο, δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε κι άλλους. Αυτό που γράφτηκε δεν έχει καμία σχέση γιατί οι συγκεκριμένοι δικηγόροι έχουν τους πελάτες τους εκτός σωματείου, οι οποίοι δεν είναι καν ηθοποιοί. Οι άνθρωποι που έκαναν τις πρώτες καταγγελίες δεν ήταν ηθοποιοί, δεν τους ξέραμε, άρα δεν μπορώ να καταλάβω τη συλλογιστική», προσέθεσε ο ηθοποιός.

«Δεν είμαστε ούτε δικαστικοί ούτε άγιοι, δεν θέλω αυτή την αγιοποίηση που γίνεται στο πρόσωπό μου, ένας άνθρωπος κοινός είμαι που μου έτυχε αυτή η συγκυρία. Με ψήφισαν και βγήκα για να δουλέψω για τα εργασιακά και έπεσε πάνω σ’ αυτό το ΔΣ, που έχουμε πλήρη σύμπνοια απ’ όλες τις παρατάξεις και αυτό είναι πάρα πολύ τιμητικό. Υπάρχει τεράστια αλληλεγγύη στον κλάδο, επανεγγράφονται όλοι οι ηθοποιοί, πρωταγωνιστές, παλιοί, νέοι. Αυτό σημαίνει ότι συσπειρωθήκαμε και αυτό είναι το μεγάλο ευτύχημα από το βουνό των σκανδάλων, ότι συσπειρώθηκαν οι ηθοποιοί ανεξαρτήτως πολιτικών παρατάξεων και ενώ όντως μία παράταξη κρατούσε το σωματείο ζωντανό εδώ και πολλά χρόνια και δεν το διέλυσε κάτι που είναι τιμητικό. Πλέον μπήκαμε όλοι μαζί και αλλάξαμε το πνεύμα του σωματείου», κατέληξε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Παλεύουμε και τα εργασιακά των ηθοποιών»

«Το κοινό δεν θα σταματήσει ν’ αγαπάει το θέατρο και αυτό φαίνεται με πόση αγάπη βλέπει τις live streaming και on demand παραστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να δει θέατρο και μόλις ανοίξουν θα ξαναέρθει κοντά μας γιατί 10-20 άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν τους 10.000 ηθοποιούς που δουλεύουν με αυταπάρνηση χωρίς λεφτά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να παίρνουν αυτή τη στιγμή τ’ απόλυτα δικαιώματα τους από το διαδίκτυο. Ξέρετε σε τι ένδεια έχουν φτάσει οι ηθοποιοί; Είναι σε τραγική κατάσταση γι’ αυτό παλεύουμε και γι’ αυτό μιλάω για τα εργασιακά γιατί και τα σκάνδαλα είναι μεγάλο θέμα, αλλά τα εργασιακά είναι αυτά που μας απασχολούν. Εάν δεν γίνουν συλλογικές συμβάσεις, δεν θα πληρώνονται κανονικά οι πρόβες. Επί 15 χρόνια και πριν από τα μονομανία, σταμάτησαν να μας πληρώνουν όλες τις πρόβες. Μόνο στα εθνικά θέατρα και σε 2-3 σοβαρούς θιάσους. Έκαναν ένα κόλπο του όλα μέσα με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα γιατί δεν μας έβαζαν ένσημα για τις πρόβες για τρεις και τέσσερις μήνες», σημείωσε αρχικά ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφερόμενος στα εργασιακά των ηθοποιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA