Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός – Δημόπουλος: Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο – Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Θάνος Δημόπουλος για τη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική και την κυριαρχία των μεταλλάξεων.

«Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ  για τη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική. «Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση» παραδέχθηκε ο κ. Δημόπουλος.

«Προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορονοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων» επισημαίνει ο καθηγητής.

Οι τρεις παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων

«Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον οι μεταλλάξεις. Οι τρεις παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID» σημειώνει ο Θάνος Δημόπουλος.

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. «Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος. 

Θωμαΐδης: Έκρηξη στο ιικό φορτίο – Περιμένουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων

Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Θωμαΐδης.

«Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ» διευκρίνισε.

Διαβάστε ακόμα

Lockdown: Σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα - Τι ισχύει για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και σχολεία

Ψαλίδι στα sms για να φρενάρουν τα σπίτια - Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει «παραθυράκια»


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Κορονοϊός