Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κουφοντίνας: Τι λένε η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών

Θέση υπέρ όσων διαφώνησαν με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παίρνουν η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο». 

Αυτό επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας με αφορμή την έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών η οποία ξεκίνησε μετά το δελτίο τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που καλούσε την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Δ. Κουφοντίνα.

Παράλληλα, με αφορμή τις δημόσιες επικρίσεις εναντίον δικαστικών αρχών για το χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων όπως εκείνη του Δημήτρη Κουφοντίνα, τονίζουν ότι οι δικαστές και εισαγγελείς επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, αντιπαρερχόμενοι κάθε προσπάθεια επηρεασμού.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Ενόψει αναφυεισών διαφωνιών και αντεγκλήσεων στους κόλπους των
δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το περιεχόμενο πρόσφατου δελτίου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνεται, ότι η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο - και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα.

Εξάλλου, με αφορμή διατυπούμενες δημοσίως επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για το χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τονίζεται ότι οι δικαστές και εισαγγελείς, έχοντας επίγνωση του ιδιαίτερου θεσμικού τους ρόλου και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από τις εγγυήσεις που τους παρέχει το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια, περιστασιακούς επαίνους ή άδικες επιθέσεις, όταν δέχονται αυτές υπό το μανδύα της κριτικής, αντιπαρερχόμενοι κάθε προσπάθεια επηρεασμού και αυτής ακόμη της προσωπικής τους στοχοποίησης, με νηφαλιότητα, θάρρος, γενναιότητα και αυτοπεποίθηση και με οδηγό, πάντοτε, το νόμο και τη συνείδησή τους.

Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών».

Διαβάστε ακόμα

Κούρτοβικ: Ο Τσιάρας να διατάξει τη μεταγωγή Κουφοντίνα για λόγους ασφάλειας του κράτους

Βουλή: Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Γρηγοριάδη για την υπόθεση Λιγνάδη


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.