Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα μέτρα από σήμερα – Σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία της Αττικής

Αλλαγές στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ισχύουν από σήμερα. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στο ωράριο κυκλοφορίας, αλλά και στους κωδικούς των SMS.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας τις καθημερινές η απαγόρευση ξεκινά από τις 19:00 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 05:00 το πρωί.

Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το επόμενο πρωί.

Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής

Εξάλλου ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από τις νέες μολύνσεις κορονοϊού, που αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα και δίνουν την αίσθηση «πολεμικού» σκηνικού στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης των μεταλλάξεων, κάθε νέα κλίνη που προκύπτει στα νοσοκομεία της Αττικής, γεμίζει ξανά εν ριπή οφθαλμού.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο, το 70% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά τις μεταλλάξεις του ιού. Σε άλλες περιοχές της χώρας φτάνει ακόμη και το 90%!

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους βλέποντας το κύμα του κορονοϊού να εξαπλώνεται ταχύτατα και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να πολλαπλασιάζονται με τρομακτικούς ρυθμούς.

Την Παρασκευή εξάλλου, η πληρότητα στις εντατικές covid των μεγάλων νοσοκομείων άγγιξε το 100%.

Οι μεταλλάξεις που επικρατούν έχουν φέρει μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας κι οι επιστήμονες περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 1.667 θετικά κρούσματα για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε ακόμα:

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για τις μεταλλάξεις: Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση

Κορονοϊός: Πάνω από 300 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας - 1.057 συνολικά στην Αττική και 247 στη Θεσσαλονίκη

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Κορονοϊός #Απαγόρευση κυκλοφορίας

Best of Internet