Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχοντας λάβει εντολή να μην αφήσουν τον οποιοδήποτε να εισέλθει στο campus.

Αφορμή για την κινητοποίηση προκάλεσαν δημοσιεύματα σε σελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που καλούσαν φοιτητές και αλληλέγγυους να σπεύσουν για ενίσχυση στην κατάληψη της πρυτανείας.

Έτσι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και δικυκλιστών της Άμεσης Δράσης, αναπτύχθηκαν περιμετρικά του ΑΠΘ.

Σύμφωνα πληροφορίες έχουν γίνει πέντε προσαγωγές.

Όπως ανφέρει η ιστοσελίδα GrTimes, λίγο μετά τις 22:30, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ζητήσει να υπάρξει εκκένωση του κτιρίου της πρυτανείας, αποχώρησαν.

Στις 22:45 το βράδυ, αποχώρησαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις, η κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από το Πανεπιστήμιο διεξάγεται κανονικά. Νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία επί της Εγνατίας Οδού στο ρεύμα προς δυτικά.

Εντός του χώρου της Πρυτανείας παραμένουν τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη.

Καθηγητές ΑΠΘ: Να μην γίνει απόψε επέμβαση της αστυνομίας

Ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν να μην γίνει απόψε επέμβαση της αστυνομίας για εκκένωση της κατάληψης του κτηρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν καθηγητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής,  Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού, Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου, Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Σημειώνεται ότι έξω από το κτίριο που τέλει υπό κατάληψη βρίσκονται και καθηγητές».

ΚΝΕ: Να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις

Ανακοίνωση με την οποία ζητάει «να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ», εξέδωσε η ΚΝΕ

«Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» επισημαίνει.

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ΑΠΘ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης, καθώς επίσης ο νέος συντονιστής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Αμπατζάς, βρέθηκαν έξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία τελεί υπό κατάληψη.

Η πρώτη μάλιστα στις δηλώσεις της τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας».

Με πληροφορίες από GrTimes.gr, Thestival.gr και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε Ακόμα:

Ξεσπά η Τσαπανίδου για τον ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη: Τι έχει συμβεί με την επιτροπή διερεύνησης της αστυνομικής βίας;

Ένταση στην Πανόρμου μεταξύ αστυνομίας και νεαρών – Δείτε βίντεο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA