ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/03/2021 09:17

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Να αλλάξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων γιατί κουράστηκε - Άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης

Στην ανάγκη για αλλαγές στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης σημειώνοντας πως «είναι η στιγμή να πούμε ότι κουράστηκε».

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Να αλλάξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων γιατί κουράστηκε - Άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης
Πολίτες στο Σύνταγμα (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο καθώς επίσης και να επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρόσθεσε ότι η πολιτεία και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τους πολίτες να λειτουργήσουν διαφορετικά.

«Δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το "ακορντεόν"», τόνισε.

Άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης υποστηρίζοντας πως δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας.

«Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι. Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά. Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση», υπογράμμισε.

Διαβάστε Ακόμα

Κοτανίδου για Επιτροπή: Κουραστήκαμε – Έχουμε πάρει και λάθος αποφάσεις

Κορονοϊός - Τσακρής: Βρισκόμαστε στην κορύφωση του 3ου κύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ LOCKDOWN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ