Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία για να εκκενώσει την κατάληψη στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος η επιχείρηση «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί» και χαρακτήρισε «καταχρηστική» την εκκένωση του κτηρίου από την αστυνομία.

«Ήταν μία κατάληψη που κράτησε 17 μέρες περίπου. Από την προηγούμενη το βράδυ οι φοιτητές είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να εγκαταλείψουν χθες το πρωί (Πέμπτη, 11/3) οικειοθελώς και με ειρηνικό τρόπο την κατάληψη», ανέφερε αρχικά ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ.

«Αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε μετά από επίμονες προσπάθειες πολλών συναδέλφων καθηγητών που καθημερινά προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι συμφωνούμε με τα αιτήματά τους, δεν είναι όμως τρόπος αυτός να το διεκδικούν, να παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Αυτή η συζήτηση και η προσπάθεια πειθούς, ευοδώθηκε, έφερε αποτελέσματα και την Τετάρτη το βράδυ οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι Πέμπτη πρωί θα φύγουν από την κατάληψη».

«Το ανακοίνωσαν σε δική τους απόφαση, ενημέρωσαν εμάς και μέλος της συγκλήτου, συγκεκριμένα ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο οποίος ήταν αυτόπτης και αυτήκοος της απόφασης, ενημέρωσε τον πρύτανη. Στις 22:20 το βράδυ της Τετάρτης ο πρύτανης ενημερώθηκε από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, όχι από έναν τυχαίο άνθρωπο, από ένα θεσμικό πρόσωπο ότι Πέμπτη πρωί η κατάληψη σταματά, ότι οι φοιτητές φεύγουν με ειρηνικό τρόπο και οικειοθελώς. Παρ’ όλ’ αυτά ο πρύτανης φαίνεται δεν ενημέρωσε τις αρχές ως όφειλε, την εισαγγελία και τις αστυνομικές δυνάμεις, δεν εμπόδισε την αστυνομική επιχείρηση της Πέμπτης και έτσι είχαμε όλα αυτά τα οποία είχαμε», προσέθεσε ο κ. Μυλόπουλος.

«Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και αποκαλύπτουν ότι υπήρχε ένα σχέδιο. Το σχέδιο φαίνεται ότι ήταν ότι έπρεπε να υπάρξει αστυνομική επέμβαση για να επιδειχθεί δύναμη».

Τέλος δήλωσε ότι χτυπήθηκαν φοιτητές κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της κατάληψης και ότι του έχουν στείλει βίντεο που το αποδεικνύουν.

 «’Έγιναν επεισόδια στα οποία δεν υπήρχε μπροστά κάμερα. Έπεσε ξύλο. Μου έστειλαν χθες το πρωί βίντεο φοιτητές μας. Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ μέσα στο κτήριο της διοίκησης δεν υπήρχαν ζημιές και φθορές. Οι ζημιές έγιναν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA